På senare tid har vi sett fler och fler pc-plattor, datorer i surfplatteformat med mellan åtta och tolv tums pekskärm, Intel-processor och Windows 8. Det är nästan uteslutande Atom- eller som mest strömsnålaste Core i3 och Core i5-processorerna, bra för kontorsjobb, men knappast kapabla till något mer krävande än så.

Tanken med Cintiq Companion från Wacom är att dn utan problem ska kunna köra program som Adobe Photoshop, Corel Painter eller Autodesk Sketchbook Pro och skapa illustrationer, retuschera högupplösta foton och annat som en kreatör med bra pennkontroll kan tänkas syssla med. Dess 13,3 tums bildskärm har både pek- och pennstyrning, men det är pennfunktionen som är huvudattraktionen.

Wacom Cintiq Companion
Cintiq Companions skärm håller hög klass för en bärbar pc, men en qhd-skärm och bättre betraktningsvinklar hade varit pricken över i.

Skärm och kontroll
Skärmen har 1 920 x 1 080 bildpunkter i upplösning och en godkänd ljusstyrka. Den kan upplevas som lite flammig tack vare dess matta yta, och med pennstödet kommer ett extra lager som göra att skärmytan är lite ”insjunken” och du inte får lika bra betraktningsvinklar som i många andra ips-paneler. Den har inget färgomfång som kan tävla med bra proffsskärmar på skrivbordet, men är ovanligt bra för en bärbar dator.

Är det något som Wacom kan så är det just proffsiga ritplattor, och den som är inbyggd här har alla funktioner vi man kan begära. Tryckkänslighet i 2048 steg, detektering av pennans lutning, högupplöst avläsning och snabb respons.

Hur snabb beror lite på vilket program man kör. Vi testade med tunga Adobe Photoshop CS6, och fick en viss fördröjning mellan penna och pixlar, medan mindre resurskrävande Open Canvas gav en mer omedelbar känsla. Hur direkt feedback från programmet är beror troligen helt på dess prestandakrav, och inte på Wacoms pekfunktion.

Wacom Cintiq Companion
Med medföljande ställ och ett bluetooth-tangentbord (varför inte en mus när man ändå håller på?) blir ritplattan en fullt kapabel skrivbord-pc.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning