Samsung visade upp nya serien surflpattorCES i vintras, och nu har de alla till slut släppts i Sverige. Totalt handlar det om åtta olika modeller, en blandning av Note-plattor med penna, Tab-plattor utan penna, plattor med 4g, plattor med bara wifi och tre olika skärmstorlekar, åtta, tio och hela tolv tum.

Vi har tagit oss en titt på mellanbocken Bruse, Galaxy Tab Pro i 10.tums-modell. Eller snarare 10,1 tum, som det ju brukar vara. Den plattan finns i två varianter, en med 4g inbyggt och Snapdragon 800 som sytemkrets, och en annan med bara wifi, och Samsungs egna Exynos 5 Octa under huven. Vår testmodell är en 4g-variant.

Samsung Galaxy Tab Pro 10.1

Design
Till det yttre har de nya plattorna nu helt anammat Galaxy Note-stilen, det vill säga med lädermönstrat plastbakstycke. Det ser precis som tidigare lite småfånigt ut tycker vi, men ytan på de nya plattorna är skönt gummi-matt baktill och mycket greppvänlig. Trots låg vikt känns plattan solid och stadig.

Det är en klar förbättring jämfört med de flesta rätt tråkplastiga Galaxy-modellerna på senare år. Kanske är Samsung äntligen på väg mot riktig lyxkänsla i toppmodellerna igen. Men de måste ta och förbättra de fysiska knapparna för volym med mera. De är tunna, pilliga och saknar respons.

Bildskärm
Vill du ha bra respons får du bege dig till bildskärmen, som både är fantastiskt fin att se på och har skönt snabb och korrekt pekrespons. I alla fall så länge du håller dig borta från de mest irriterande funktionerna i Samsungs egna gränssnitt. (Vi kommer till det strax). Skärmen är på hela 2 560 x 1 600 bildpunkter vilket ger nästan tre hundra pixlar per tum.

Således borde de vara omöjliga att se med blotta ögat, men faktiskt har skärmen en viss ”pixlig” känsla på nära håll om man ska vara petig. Det har inte med punkttätheten i sig att göra, utan med Samsungs displayteknik som gör att viss färgblandning blir tydlig. På normalavstånd är det dock inget man märker.

Samsung Galaxy Tab Pro 10.1

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning