Från att dela filmer och låtar hemma till mappar och filer med kollegor på jobbet, fildelning i Windows är användbart till mycket.

dela mapparDet finns många sätt att dela ut mappar så att andra i nät­verket kan komma åt dem,men om du inte är så rutinerad är Guiden Skapa en delad mapp det absolut enklaste ­sättet att komma igång med att utnyttja nätverket till något vettigt.

Guiden nedan leder dig genom de steg som behövs och du kan också hantera den behörighet andra användare ska ha i de mappar som du delar med dig av.

Dela med dig - i hemmanätverket

dela mappar
1. Starta guiden. Öppna Datorhantering, i Windows 7 genom att högerklicka på Dator och välja Hantera, i Windows 8 genom att trycka Windows + X och välja Datorhantering. Klicka på Delade mappar, högerklicka på Resurser och välj Ny resurs.

dela mappar
2. Kör guiden. Detta startar Guiden Skapa en delad mapp. Klicka dig förbi första fönstret med Nästa. Skriv in sökvägen till den mapp du vill dela eller leta fram den med hjälp av knappen Bläddra. Fortsätt med Nästa.

dela mappar
3. Namnge resursen. Skriv in ett enkelt och beskrivande namn på den mapp du ska dela ut i det översta fältet. Du kan också formulera en beskrivning om du vill. Notera resurssökvägen – den är ett enkelt sätt att hitta till din mapp. Fortsätt med Nästa.

dela mappar
4. Välj behörighet. Pricka för vad du vill att andra ska kunna göra med filerna i mappen. Om alternativen inte räcker till kan du anpassa dem, men det är lite svårare. Klicka på Slutför två gånger. Om du vill köra guiden igen för en annan mapp, sätt en bock andra gången.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Windows 7/8.
Tid: 15 minuter.
Det här lär du dig:

  • Hur du enkelt delar ut ­mappar över nätverket.