Testredaktör Mattias kollade också in Lumia 1520 för några dagar sedan. Här är hans intryck. Håller han med André?

När det kommer till Nokias Lumiaserie har företaget tidigare fokuserat mest på design och på kameradelen. Det här har varit helt acceptabelt då Windows Phone 8 inte kräver allt för mycket kräm och flyter på oavsett hårdvara. Med Lumia 1520 visar Nokia att företaget även kan ta fram en riktigt snabb mobil utan att tumma på grundkonceptet.

Lumia 1520 sätter inga nya designtrender, företaget kör med säkra kort och har praktiskt taget kopierat designen från Lumia 720. Med den stora skillnaden att de förstorat den till 6-tumsformat och smällt på en utstickande kamera på baksidan. Det handlar med andra ord om en fyrkantig historia med rundade hörn. Men av någon anledning är telefonen mer greppvänlig än andra phablet på marknaden. Det beror troligtvis på det solida polykarbonathölje som sitter runt hårdvaran och det ett mycket bra helhetsintryck.

Nokia Lumia 1520

Prestanda
Hårdvaran i 1520 är betydligt mer kraftfull än vad vi är vana att se i Nokias Lumia-serie. Under skalet sitter en Snapdragon 800-krets från Qualcomm med en fyrkärnig Krait 400-processor klockad till 2,2 GHz. I telefonen hittar vi också 2 GB arbetsminne, 32 GB lagringsutrymme samt en läsare för micro sd-kort. Hårdvara i den här klassen har vi endast tidigare sett i topptelefoner som kör Android.

Övergången till en kraftfull systemkrets med en fyrkärnig processor gör Lumia 1520 till den snabbaste Windows Phone 8-mobilen på marknaden, vilket i sig egentligen inte är någon jätteimponerande prestation. Men oavsett om vi öppnar stora Excel-dokument, surfar på riktigt tunga webbsidor eller spelar grafikkrävande spel kan 1520 hantera situationen.

Appar startar snabbare än på tidigare Windows-telefoner och att hoppa mellan öppna appar är långt ifrån påfrestande. Om vi nu bara kunde få ta del av ett lika stort appbibliotek som erbjuds till IOS och till Android vore det toppen. Men där är vi inte riktigt än.

Nokia Lumia 1520
Tidigare Lumia-lurar har haft inte mindre än tre olika fotoappar. Nokia Smart Camera, Pro Camera och förstås vanliga kameraappen. Dessa tre har nu blivit en och heter nu Nokia Camera och där får du tillgång till samtliga funktioner som de tre olika kameraapparna ger dig.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning