Surfplattor med Windows är inget särskilt nytt, men det är först nu med Windows 8 och ny Intel-teknik som de känns som ett verkligt alternativ till Android och Ipad. Lite förvånande är det faktiskt de små 8-tummarna som har imponerat på oss mest. För några veckor sedan Toshiba Encore WT8 och nu alltså Acers version.

Skillnaden på dessa och 10- till 12-tummarna är att de större mer känns som små men snabbare netbook-datorer med löstagbar pekskärm. De funkar bäst som "vanlig" pc, dockade med ett tangentbord. 8-tummarna ger en mycket bättre surfplattekänsla, och visar att gränssnittet tidigare känt som Metro är riktigt kompetent som både touch- och appmiljö.

Acer Iconia W4
Det är först med en platta som denna som Windows 8-menyn blir ett riktigt bra surfplattegränssnitt och på allvar kommer till sin rätt. Det är bara trist att alla andra Windows-datorer också måste dras med det.

Prestanda
Iconia W4 har en prislapp på ungefär två och en halv tusenlapp, samma som Toshibas platta när vi testade den. Hårdvarumässigt skiljer de sig knappt åt alls. Här sitter samma Bay Trail-krets, Intel Atom Z3740 med fyrkärnig processor och 2 gigabyte internminne.

Det ger plattorna hyfsade prestanda för det mesta enklare i pc-väg och bild- och ljudhantering. Skärmen är lite trång, men står du ut med det är den högupplöst nog och datorn är snabb nog för att köra till exempel Office bekvämt eller surfa på alla sorts webbsidor. Grafikkretsen är inte så imponerande för 3d, men gör jobbet i alla andra situationer. Videouppspelning går fint. Synd bara att Windows 8 saknar officiella helskärmappar för många videotjänster, till exempel Youtube.

Funktioner
Iconia W4 och Encore WT8 har bägge 32 gigabyte intern lagring och mikro sd-kortplats, samma skärmstorlek och upplösning och samma anslutningsmöjligheter, både fysiskt och trådlöst. Ett par saker skiljer dem åt. Acer Iconia W4 har en enklare kamera baktill, fem megapixel mot Toshibans åtta. Den saknar också gps, vilket Toshibas platta har. Iconia W4 är slutligen lite större i måtten, men väger aningen mindre.

Acer Iconia W4
På ena sidan hittar vi kortplats, volymkontroll och hdmi-utgång. Plattan är en dryg centimeter tjock, men känns ändå smidig att hålla i.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning