”This video is not available in your country”. Om du tittar på nätfilm har du säkert stött på det här meddelandet. Det finns gott om sajter som är låsta till en viss region. Vill du exempelvis titta på tv-kanalen ABC måste du befinna dig i USA och det finns många spännande nättjänster som vi svenskar inte kommer åt, till exempel Hulu (video) och Pandora (musik).

På samma sätt finns det tjänster som är öppna i Sverige, men som har ett annat utbud. Det gäller exempelvis den populära videotjänsten Netflix.

Ny nationalitet

Den här geografiska spärren är irriterande, men enkel att gå runt. Som regel använder sajterna nämligen bara din ip-adress för att se var du befinner dig. Ip-adressen är din uppkopplings ”personnummer” och den visar bland annat var du finns. Ip-adressen är dock enkel att fejka, och gör du det ser det ut som om du befinner dig i något annat land. Poängen är att du kommer åt helt nya tjänster – plus att du blir mer anonym på nätet.

hola nationalitetDet finns många tjänster som kan hjälpa dig med det här, men en av de smidigaste är Hola. Det är ett tillägg till webbläsaren som gör att du kan byta nationalitet med ett klick.

I sin grundform är Hola gratis, men du kan få fler funktioner i betalversionen, som kostar 30 kronor i månaden.

Att utge sig för att komma från ett annat land är i sig inte olagligt. Däremot är det viktigt att titta på vilka avtal respektive tjänster har. Beroende på vad som står där kan du bryta mot tjänstens avtalsvillkor.

Det kan också vara klokt att slå av Hola när du shoppar, gör bankärenden och andra känsliga saker. Det du gör när du använder Hola är att surfa via en annan dator, och det kan leda till säkerhetsrisker. Det är med andra ord klokt att bara slå på Hola när tjänsten verkligen behövs.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Hola Better Internet.
Tid: 5 minuter.
Det här behöver du:

  • En internetuppkopplad dator.

Det här lär du dig:

  • Att installera Hola i din webbläsare.
  • Hur du byter nationalitet med ett klick.
  • Att använda Hola i din smartphone.