Creative T4 Wireless
Enheten styrs antingen med fjärrkontroll eller en liten kontrollpuck på sladd.

Hifi kan komma många olika former och prisklasser. Dyrt behöver per automatik inte betyda bra och billigt behöver nödvändigtvis inte vara dåligt. Om du letar runt finns det en hel del gömda juveler där ute. T4 från Creative är en av dem.

Design och funktion
Bland det första man märker är att det är förvånansvärt bra byggkvalitet på alla komponenter, vilket inte är så vanligt i den här prisklassen. Systemet består av två små satelliter och en subwoofer samt en ”hubb” som fungerar som analog volymkontroll, hörlursingång och bluetoothenhet.

Högtalarna kommer, tyvärr, med kablarna fastmonterade och de kopplas liksom hubben direkt in i subwoofern. Här stötte vi genast på ett problem. Det behövs en hel del våld för att få fast kablarna, så var beredd på att ta i mer än vanligt. Väl på plats sitter de å andra sidan utmärkt.

”Wireless” innebär i det här fallet inte trådlösa högtalare utan möjligheten att koppla ihop systemet med din smartphone/surfplatta med mera via bluetooth.

Creative T4 Wireless
På baksidan av subwoofern hittar vi optisk ingång, RCA-ingång samt reglage för bas.

Ljudkvalitet
Systemet är uppkopplat, högtalarna står på tv-bänken och subwoofern på golvet bredvid bänken. Allt ska spela i ett relativt stort vardagsrum på cirka 35 kavadratmeter med en öppen planlösning. Vi måste erkänna att våra förväntningar var låga, hur ska detta fungera i ett så stort rum? Vi parkopplade mobilen via nfc med en enkel touch på ”pucken” och så var det dags att spela.

Subwoofern gör ett fantastiskt jobb och skulle mycket väl kunna konkurrera med rena "subbar" i prisklassen. Den levererar en fast och korrekt bas, om du inte spelar för högt. Satelliterna spelar riktigt bra och detaljerat och i utmärkt samklang med subwoofern vilket gör att vi inte upplever någon form av så kallad hängmatta i ljudbilden. Allt hänger ihop riktigt bra. Imponerande!

Creative T 4 Wireless är en liten men komplett musikförmedlare som verkligen inte behöver skämmas för sig. Den fungerar utmärkt i ditt vardagsrum, studentrum eller kök. Oavsett var du placerar den så möts du av ett engagerande ljud som känns levande, detaljerat och med en homogen ljudbild. Allt detta för 3 000 kronor. Men givetvis finns det begränsningar.

Omdöme
Systemet är inte gjort för att spela verkligt högt i stora rum och det märks när vi drar på ordentligt, basen orkar inte riktigt med längre och det kan bli lite skrikigt och påfrestande. Det här systemet hör hemma i lite mindre rum, där det i gengäld inte finns något att klaga på när det gäller volymen. Här kan det fungera som en uppgradering till tv-ljudet eller som en första hifi-anläggning i studentrummet. Rekommenderas!

Creative T4 Wireless
Tillverkare: Creative, se.creative.com
Ljudformat: 2.1
Anslutningar: Rca in, analog 3,5 mm in, digital optisk in, hörlur ut
Trådlöst: Bluetooth 4.0, nfc
Storlek, satelliter: 15 x 8,5 x 9 ccm
Storlek, subwoofer: 21,5 x 23,5 x 29 cm
Vikt: 465 g per satellit, 5,94 kg för subwoofer.
Övrigt: Fjärrkontroll.
Pris: 2 500 kronor.

Plus: Ljudet. Nfc-stöd. Fungerar även som ljudkort. Priset.
Minus: Fastmonterade kablar. Begränsade volymresurser.
Betyg:  (8 av 10)