Microsoft visade i går upp den första stora uppdateringen för Windows 8.1 som fått namnet Windows 8.1 Update. Uppdateringen som släpps på Windows Update den 8 april innehåller en hel del efterlängtade godbitar.

Enligt Microsofts kommunikationschef, Chris Flores, riktar sig uppdateringen främst till användare som är vana vid att använda sitt tangentbord och mus. Microsoft har hörsammat användarnas klagomål kring det nya gränssnittet som är optimerat för pekplattor, och inför en lösning som ska göra det enklare för rutinerade användare.

Det betyder dock inte att startskärmen är borta och har ersatts med en startmeny likt Windows 7. Istället erbjuder uppdateringen enligt Microsoft en smidigare övergång för användare av tidigare versioner av Windows.

Smartare hantering av pekskärmar

Vad är då nytt? Till att börja med kan Windows 8.1 Update avgöra om du kör på en surfplatta eller en dator utan pekskärm. Har datorn inte en pekskärm startar Windows direkt i Skrivbordet utan att behöva gå via startskärmen i det nya gränssnittet.

Det går även att placera ikoner för appar på skrivbordet, vilket gör att du nu enklare kan starta appar för det nya gränssnittet oavsett var du befinner dig. Dessutom är aktivitetsfältet från Skrivbordet nu även synligt längst ned på skärmen i det nya gränssnittet.

Se bildspelet ovan för de största nyheterna i Windows 8.1 Update.

IDG News