På tisdag nästa vecka släpps de sista säkerhetsuppdateringarna för Windows XP och Office 2003. Efter det läggs supporten ned och användarna får klara sig på egen hand vad gäller buggar och säkerhetshål.

I ett blogginlägg i går meddelade Microsoft att företaget kommer att släppa fyra säkerhetsuppdateringar både Windows XP och Office 2003. Två av dessa har klassats som kritiska. De övriga två är klassade som viktiga.

En av säkerhetsuppdateringarna gäller för samtliga versioner av Windows, från XP till Windows 8.1.

Trots att det är den sista uppdateringen för Windows XP är det förvånande få buggfixar som släpps, något som inte förvånar Andrew Storms på analysföretaget Cloudpassage.

– Jag tror många har jagat upp sig i onödan kring pensioneringen av Windows XP. Många trodde att det skulle bli en stor bunt med säkerhetsuppdateringar nästa vecka. Microsoft har knappast suttit med en massa kända buggar och väntat på att täppa till dem i sista stund, säger Andrew Storms.

Microsoft släpper även en kritisk säkerhetsuppdatering för Word nästa vecka som täpper till ett känt säkerhetshål. I slutet av förra månaden bekräftade Microsoft aktiva attacker mot Word som gör det möjligt att ta kontroll över en användares dator genom att endast skicka ett speciellt utformat mejl.

Säkerhetshålet drabbar samtliga versioner av Word, Word 2003, Word 2007, Word 2013 och Word 2013 RT. Det påverkar även Word 2011 för Mac.

En av nästa veckas säkerhetsuppdateringar täpper även till en kritisk sårbarhet i samtliga versioner av Internet Explorer förutom IE10.

Säkerhetsuppdateringarna släpps på tisdag nästa vecka vid 19-tiden svensk tid.

IDG News