I början av mars rapporterade CNN att 95 procent av alla bankomater i USA kommer att fortsätta att drivas med Windows XP efter att operativsystemet läggs ned i dag. Även om risken för att en bankomat utsätts för attacker är en bråkdel jämfört med en dator som är ansluten till internet, finns det enligt säkerhetsexperter fortfarande vissa risker.

Många banker i USA har dock skrivit på speciella supportavtal med Microsoft till dess att landets cirka 200 000 bankomater med XP har uppgraderats till ett nyare operativsystem.

Enligt säkerhetsföretaget Symantec har det på senare tid dykt upp ett hot med namnet Backdoor.Ploutus som specialiserar sig på attacker mot bankomater genom att använda sms-meddelanden.

Backdoor.Ploutus kräver dock att en angripare har fysisk tillgång till bankomatens hårdvara, något som normalt inte är möjligt på de flesta håll. Symantec har publicerat ett videoklipp som visar hur en attack kan utföras med hjälp av Backdoor.Ploutus.

 
Även i Sverige körs en majoritet av alla bankomater fortfarande på Windows XP. PC för Alla har kontaktat Bankomat AB som ansvarar för runt 2 100 bankomater över hela landet. Företaget står därmed för cirka 65 procent av alla Sveriges bankomater.

Enligt Peter Svahn som är säkerhetschef på Bankomat AB kör samtliga av företagets bankomater nu på Windows XP.

Hur kommer ni att göra när supporten för XP läggs ned?

– Vi kommer att uppgradera operativsystemet i våra maskiner och vi har lagt in en plan för detta, men vi har ännu inte spikat något exakt datum.

Vilken typ av nätverk används för kommunikationen mellan bankomaterna och bankerna, går det över internet?

– Vilken typ av nätverk som används kan jag inte besvara av säkerhetsskäl, annat än att det handlar om ett slutet system.

Om nätverket är slutet, betyder det att era system är skyddade mot attacker som exempelvis Backdoor.Ploutus?

– Vi är medvetna om att Backdoor.Ploutus och liknande programvaror existerade sedan flera år tillbaka. Det finns inga hundraprocentiga lösningar, men vi känner oss trygga i vår kombination av säkerhetslösningar.

Det finns inga uppgifter om vilket operativsystem som körs på landets övriga bankomater, som oftast drivs av bankerna själva.