Nu står det klart! Vi konsumenter måste även betala privatkopieringsersättning för våra smarta mobiltelefoner.
En dom i Lunds tingsrätt slår fast att ersättningen inte bara omfattar lagringsmedia som hårddiskar och usb-minnen. Den gäller även för telefoner.

Rent formellt handlar domen om en gammal telefonmodell, och nu påbörjas förstås diskussionerna om hur den ska tolkas och vad den betyder rent praktiskt.

Själv tycker jag däremot att domen visar att det är hög tid att diskutera det rimliga i hela systemet med privatkopieringsersättningen.

Systemet kallades en gång i tiden för kassettersättning och skapades för att kompensera musikerna när vi konsumenter spelade in grammofonskivorna på och kassettband.

Avgifter på lagring har sedan förföljt varje ny teknik. När kassetterna byttes ut mot cd- och dvd-skivor drabbades de av kopieringsavgifter – och samma sak hände med dvd-skivorna, usb-minnena och de externa hårddiskarna. Den senaste domen slår alltså fast att den även gäller mobiler.

Det finns många invändningar mot privatkopieringsavgiften. Det är i praktiken en skatt, men staten har ingen kontroll över den. I stället är det den privata lobbyorganisationen Copyswede som har fått hantera de 80 miljoner kronor som privatkopieringsersättningen drar in. Eftersom Copyswede inte är offentlig finns det ingen riktig insyn, och vi medborgare har ingen chans att påverkar hur organisationen styrs.

En annan invändning är att avgiften missgynnar svenska företag och leder till miljöfarliga transporter. Genom att handla från utländska nätbutiker är det lätt att kringgå avgiften.

Men mina viktigaste invändningar är inte praktiska utan principiella.
Det kan ha funnits en logik i avgifterna på kassettband, eftersom de inte användes till speciellt mycket annat än att spela in musik.

Men från cd:n och framåt är systemet helt absurt. De flesta av oss använder cd, dvd, usb-minnen och externa hårddiskar för lagring av privata dokument. En undersökning som Novus har gjort visar att 37 procent använder sin externa hårddisk för egna bilder och 11 procent för andra privata dokument. Musik är det bara 5 procent som sparar på en extern hårddisk.
Undersökningen är inte helt färsk, och jag är övertygad om att den siffran är ännu lägre i dag.

Förklaringen är förstås genombrottet för molnet. När vi hittar musik och video via tjänster som Spotify, Netflix, SVT Play och HBO blir behovet av mp3- och mp4-filer ganska litet. Det centrala - och fantastiska - med de här nya digitala tjänsterna är att upphovsmännen faktiskt får betalt. I och med månadsavgiften och tv-licens har vi sett till att skådespelare, artister och kompositörer har fått betalt för sitt jobb. Det domen i Lund slår fast är att vi mobilanvändare från och med nu måste betala upphovsmännen dubbelt.

Jag ifrågasätter inte att juristerna har tolkat lagen korrekt. Jag menar att lagen har passerat bäst före-datum och måste ändras. Och jag är inte ensam. En undersökning som PC för Alla gjorde förra året visar att bara 14 procent av användarna vill ha kvar dagens privatkopieringsersättning. När det gällde ersättning för mobiltelefoner var det bara 7 procent som tyckte att den borde införas.

Ja, även partierna vill i grund och botten ändra lagen. I PC för Allas enkät var det bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som tog lagen i försvar. Ändå händer ingenting.

Nu får politikerna en ny chans. Domen i Lund gör att det tydligt att det är dags att agera.

Det är bara fem månader kvar till valet, och mitt råd till politikerna är glasklar: Se över lagen. Ändra lagen.
Domen i Lund må vara juridiskt korrekt, men vi är ändå 93 procent som tycker att den är helt galen.

Martin Appel

Fakta

Martin Appel är konsumentredaktör på PC för Alla och en av dem som skriver på pcforalla.se/debatt