I går släpptes Windows 8.1 Update, den första stora uppdateringen för operativsystemet sedan Windows 8.1. Till skillnad från tidigare uppdateringar uppger Microsoft att användarna måste installera uppdateringen innan den 13 maj för att kunna ta del av framtida säkerhetsuppdateringar.

– Installerar du inte den här uppdateringen kommer du inte att kunna installera buggfixar eller säkerhetsuppdateringar med start från maj, skriver Microsoft i ett blogginlägg.

Det betyder att du måste uppdatera Windows 8.1 till den senaste uppdateringen för att ta del av de uppdateringar som släpps nästa ”patch-tisdag” den 13 maj, redan om fem veckor.

Microsoft aggressiva tilltag fick många användare att reagera.

– Vad hände med Microsofts livscykelspolicy som ger användarna 24 månader på sig att installera ett service paket. Genom att ge användarna så kort tid att uppdatera tar Microsoft i praktiken död på Windows 8.1 omedelbart, skriver en användare som kallar wdeguara i kommentarerna till Microsofts blogginlägg.

Användare av Windows 8 behöver dock inte uppgradera till Windows 8.1 Update, utan kommer att kunna ta del av framtida buggfixar och säkerhetsuppdateringar. Windows 8 kommer fortfarande att stödjas fram till 12 januari 2016.

Användare av Windows 8 som vill uppgradera till Windows 8.1 Update måste först uppgradera till Windows 8.1. Det måste därför ske i två steg, först till Windows 8.1 och sedan till Windows 8.1 Update.

Trots den korta tidsfristen meddelade Microsoft i går att vissa användare som kör Windows Server Update Services har problem med uppdateringen och företaget har tillfälligt stoppat uppdateringen för dessa användare.

Övriga användare som inte kör den tjänsten kan uppdatera Windows 8.1 Update via Windows Update.