De senaste surfplattorna och mobiltelefonerna från Sony har agerat måttstockar för hur mobila enheter ska vara. Förväntningarna på Xperia Z2 Tablet var med andra ord skyhöga och vi blev inte besvikna. Sony har levererat topprestanda och fin design sedan första generationen Xperia Z-produkter lanserades. Den nya plattan är en riktigt tunn och läcker sak med 10,1-tumsskärm och den senaste kretsuppsättningen under skalet.

Sony Xperia Z2 Tablet
Skärmen på Z2 Tablet är inte extremt högupplöst, utan den kör lite drygt hd-upplösning. Vi saknar ändå inte de extra pixlarna som till exempel en retina-skärm på en Ipad ger. Speciellt tack vare mycket bra färger.

Konstruktion 
Sony har varit duktiga på är att göra riktigt smala enheter, med undantag av senaste telefonen Z1 Compact. Z2 Tablet är 6,4 mm tjock, en hel millimeter tunnare än Ipad Air. Sony-plattan väger nästan ingenting heller, 439 gram jämfört med Ipad Airs 469 gram. Detta, om något, är imponerande specifikationer. Inte bara på pappret, utan på riktigt också. Vikten och tjockleken gör att vi kan hålla i enheten med en hand utan att handleden blir det minsta trött.

Den extrema tunnheten är inte det enda som imponerar på utsidan. Tidigare har Sony använt glas för att ge enheterna en lyxigare känsla. Men den här gången är det plast som gäller. Matt och hård sådan. Vi trodde denna övergång skulle få plattan att kännas plastig, men så blev det inte tack vare det hårda materialet. Kvalitetskänslan är helt enkelt på topp och ju längre vi håller i Xperia Tablet Z2 desto mer mersmak får vi.

Ett extra plus i kanten är att plattan precis som föregångaren är vatten- och dammtålig. Den har IP58-klassning, vilket betyder att du kan använda plattan under vatten vid 1,5 meters djup i 30 minuter. Att titta på film under vattnet är inget vidare, men att ta med plattan in i badrummet och lägga sig i badkaret utan att vara rädd för att paja enheten är verkligen guld värt.

Sony Xperia Z2 Tablet Xperia Z2 Tablet har ett bakstycke i ett skönt matt och stadigt plastbaserat materiel. Den finns i två färger, Svart och vit. I svenska butiker ser vi huvudsakligenden svarta varianten.

Prestanda
Xperia Tablet Z2 bygger på Snapdragon 801 från Qualcomm, samma krets som sitter i de flesta toppmobiler som lanserats eller som är på väg ut. 801:an är en mer finslipad version av Snapdragon 800, vilket ger oss snäppet vassare prestanda och aningen mer batteritid. Det innebär vilket innebär en processor med fyra Krait 400-kärnor klockade till 2,3 GHz, grafikkretsen Adreno 330 och 3 GB RAM. Här får vi även 16 GB lagring, ett batteri på 6 000 mAh och en 10,1 tums display med upplösningen 1 920 x 1 200.

I benchmarktest ligger plattan i topp och vi upplever inget lagg varken i gränssnittet eller i grafiktunga spel. Men så är det på nästan samtliga Androidenheter som vi testat sedan Snapdragon 800 lanserades. Det Sony har att sticka till med är att företaget kommer att vara först med att lansera en surfplatta med Qualcomms toppkrets - hittills hart vi bara sett den i telefoner.

Sony Xperia Z2 Tablet
Plattan är bara sex och en halv millimeter tunn. Det är mer slimmat än tidigare tunnaste plattan Ipad Air.

Bildskärm
Spel och bilder i all ära, men det är på filmfronten Z2 Tablet verkligen imponerar. Trilumious-display och Live Colour Led-teknik gör att färgåtergivningen i skärmen är på topp. X-reality-funktionen som används för uppskalning gör ett riktigt bra jobb genom att få lågupplösta filmer att se betydligt bättre ut än vad de borde göra. Att plattan har minneskortläsare ökar filmmöjligheterna ytterligare några snäpp då du enkelt kan ladda över högupplösta filmer och serier så att du kan titta på bussen eller på tåget.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning