5 smart tips!

Så lyckas du med din företagsblogg

För småföretagaren kan bloggen vara ett sätt att nå nya kunder och öka försäljningen. Den enda kostnaden ligger i arbets­tiden det tar att upp­datera bloggen.

 • Nya inlägg – ofta. Uppdatera din blogg minst någon gång i veckan. Avsätt tid till att skriva bloggposter och samla på dig material och idéer allt eftersom du hittar det.
 • Undvik säljsnack. Försök inte att trycka upp dina produkter och tjänster i ansiktet på besökaren. Fokusera i stället på att skriva tips och guider om hur man som kund – eller potentiell kund – kan använda dina produkter bäst.
 • Glöm inte bort besökarna. Svara på kommentarer, och koppla gärna bloggen till sociala medier som Facebook och Twitter.
 • Håll dig till ämnet. Saker du aldrig ska skriva om i en företagsblogg; politik, kritik av konkurrenter eller irrelevant babbel. Det är tre saker som garanterat retar upp både befintliga och framtida kunder.
 • Var inte rädd för att länka. Att länka till andra sidor innebär inte att du skickar iväg dina kunder. Tvärtom ses det som god sed på webben och visar att ni har självförtroende och litar på att era produkter är bäst.

blogg wordpress
Företagsblogg. Ett företag som lyckats skapa en populär och bra företagsblogg är ­webbhotellet Loopia (blogg.loopia.se).
 


Kom igång med Google Adsense


blogg wordpress
Registrera. Skaffa ett konto hos Google Adsense för att börja tjäna pengar på annonser.

1. Registrera. Gå till www.google.com/adsense och registrera dig för ett gratis konto hos Adsense. När du har blivit godkänd kan du logga in på administrationssidan med ditt vanliga Google-konto. Klicka på kugghjulet uppe till höger, välj Betalningar, Inställningar för betalning. Här lägger du till ditt bankkonto. Kom ihåg att Google inte meddelar Skatte­verket, så du måste själv berätta för dem om dina inkomster. Skatteverket utför regelbundna kontroller så glöm inte bort detta för det blir dyrt vid en eftertaxering.

blogg wordpress
Skapa annons. Du kan bestämma hur textannonser ska se ut för att matcha färgerna på din blogg för bäst resultat.

2. Annonsenhet. För att skapa ett annonsblock klickar du Mina annonser och sedan Ny annonsenhet. Här väljer du storlek, om du vill visa text- och bildannonser, och utseendet på textannonser. Vi rekommenderar att du ­väljer samma färger som ditt Wordpress-tema på länkar, text och rubriker, samt att du inte har någon ramfärg.

blogg wordpress
Annonskod. Din annonskod klistrar du in i din temamall eller i en widget. Det finns tillägg som hjälper dig att ­placera ut annonserna.

3. Kod. När du är nöjd med din annons klickar du på Spara och hämta kod. Då visas en ruta som innehåller en kod som du ska placera någonstans på din blogg – direkt i ditt tema eller i en widget. Du kan inte klistra in dem direkt i en bloggpost. Du kan installera tillägg som hjälper dig att placera ut Adsense-annonser. Ett lättanvänt sådant är WP Simple Adsense Insertion.

blogg wordpress
Resultat. Följ statistiken, ha tålamod och gör justeringar i annonsens ­utseende för att testa dig fram till bäst resultat.

4. Följ. Det tar en stund innan annonserna börjar visas på din blogg, men därefter är det bara att följa statistiken. Ha tålamod och ändra inte för mycket. Låt annonser visas ett par tusen gånger innan du justerar för att testa andra färger, positioner och så vidare, för att få bättre resultat.
 


8 affiliate-nätverk


blogg wordpress
Affiliate. Svenska Tradedoubler är bland de ledande inom ­affiliate-nätverk.
 


Så här sökmotoroptimerar du dina bloggposter

Att sökmotoroptimera dina bloggposter innebär att du underlättar för Google att förstå vad din artikel handlar om. Bestäm dig för vilket eller vilka sökord du vill synas på, och se därefter till att dessa återfinns på flera ställen i din artikel.
 • Rubriken. Din rubrik på bloggposten är betydelsefull, då det är den som visas i sökresultaten. Här ska ditt sökord återfinnas, gärna bland de första orden.
 • Brödtexten. Sökordet kommer av naturliga skäl att finnas med i själva artikeln. Om det inte redan gör det har du nog valt fel sökord. Se till att det upprepas någon gång.
 • Mellanrubriker. Om du har skrivit en längre artikel är det en god idé att dela in den med mellanrubriker. Få med sök­ordet i någon av dessa.
 • Permalänken. Den så kallade permalänken är din artikels länk; dindomän.se/inläggets-permalänk. Låt sökordet finnas i permalänken, men ersätt svenska bokstäver med a och o.
 • Bilders alt-text. Dina bilder har en alternativ text som visas i de fall då bilden inte ­laddas. Skriv lämpliga sökord där.
 • Installera seo-tillägg. Du kan få hjälp på traven med ett Wordpress-tillägg. Det finns två populära alternativ du kan välja mellan; Wordpress SEO by Yoast respektive All in One SEO Pack. Du hittar dem via Tillägg, Lägg till nytt och klicka på Populära.

Blogg wordpress
Seo-tillägg. Du kan få hjälp att sökmotor­optimera med tillägget Wordpress SEO.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Wordpress.
Tid: 2 timmar.
Det här behöver du:

 • En Wordpress-blogg.

Det här lär du dig:

 • Att öka antalet besökare.
 • Grunderna i sökmotor­optimering.
 • Hur du börjar tjäna pengar på annonser.