Än så länge har utbudet av surfplattor i det mindre formatet inte varit lika brett som för tiotummare. Eller jo, det finns massor, men inte samma bredd i utbudet av riktigt bra plattor. Fyra, kanske fem plattor har levererat både skärmkvalitet, prestanda och smarta funktioner som känns i klass med en bättre smartphone eller tio-tummare.

Plattformen
Nu vill Nvidia ge sig in på den marknaden på allvar, med nya småplattor kallade Tegra Note 7. Vi har testat två stycken Tegra Note 7-plattor som kom in till testlabbet precis samtidigt, en EVGA Tegra Note 7 och en Gigabyte Tegra Note 7. Namnen kanske känns igen för den som bygger sin egna pc – det här är tillverkare som är mest kända för moderkort och grafikkort till datorer.

EVGA Tegra Note 7
Skärmen gör bra ifrån sig, även om det är hårdvaran som driver skärmen som är det verkliga dragplåstret. 

De bägge plattorna är in i minsta detalj identiska, det ser ut som om de är byggda i samma fabrik och sedan har respektive ”tillverkare” stämplat på sitt varumärke på baksidan. De har samma skärm, samma chassi, samma anslutningar, samma processor, samma kamera, samma appar och samma bakgrundsbild på hemskärmen. De kom till och med i identiska kartonger, förutom olika loggor.

En sak skiljde faktiskt våra två plattor åt. Gigabyte-plattan hade Android 4.3, medan EVGA-plattan hade 4.2.2 och behövde en fem minuters uppdatering. Sedan var de enäggstvillingar igen, och körde bägge senaste versionen av Android.

Vi väntar fortfarande på prisuppgifter för Gigabytes platta, men vi antar att de inte heller kommer skilja särskilt mycket åt på den punkten. Så i det här testet hänvisar vi bara till EVGA-modellen.

Det här är tydligen Nvidias stategi. De flesta stora surfplattetillverkarna har redan bestämt sig för en hårdvaruplattform, och det har på senare tid allt oftare varit Qualcomms. Så erbjud en lockande surfplatta till tillverkare som inte redan har en, som de kan sälja under eget namn. Tegra Note 7-plattor under olika varumärken har funnits sedan förra hösten, men det här är de första vi sett i Sverige.

EVGA Tegra Note 7
Plattan är strax under centimetern tjock och har en vikt på 357 gram.