Netgear R7000 Nighthawk
Skeva vinklar och släta matta ytor, precis som en radar-undvikande stealth-bombare alltså. 

Nighthawk ser ut lite som sin namne i amerikanska flygvapnet, en kantig svart sak med udda vinklar. En router är nu inte så mycket att se på, men ska du ha den framme är det givetvis en fördel att den ser okej ut.

Konstruktion
Och Netgear lyckas göra routern både kul att titta på om du vill och anonym nog att ignorera om du hellre vill det, även om den både är och upplevs som ovanligt stor. På baksidan sitter fäste för väggupphängning, vilket kan vara praktiskt, då den annars tar upp mycket bordsyta.

De flesta Netgear-routrar vi sett tidigare har haft interna antenner, men denna gång får du med tre rejäla pinnar som skruvas fast på baksidan. Just om antennerna är interna eller externa har inte visat sig vara avgörande, i vårt jämförande test av routrar tidigare i vintras imponerande till exempel D-links och Apples routrar utan externa antenner och dessutom rätt så kompakt form.

Användarvänlighet
Installation är enkel och du har möjlighet att konfigurera automatiskt, med steg-för-steg-guide eller helt manuellt om du vet vad du håller på med. Routern är förkonfigurerad med ssid och säkert lösenord.

Du kan administrera Netgear R7000 och nätverket genom att logga in i ett webbgränssnitt eller med ett speciellt program kallat Genie. Det finns till Windows och Mac, samt som Android- och IOS-app. Gränssnittet är på svenska både i webben, programmen och i apparna, och det är mycket pedagogiskt upplagt.

Netgear R7000 Nighthawk
Utbudet av portar ger oss inga överraskningar. Fyra lan, en wan, en strömkontakt och två usb. Den ena usb-porten sitter på framsidan.

Prestanda
Det här är den dyraste ac-routern vi testat, med ett pris i skrivande stund i butiker på cirka 1 900 kronor. Det är ett par hundra mer än närmaste konkurrenterna Asus RT-AC68U och Linksys EA6900 som också kör senaste versionen av ac-tekniken, AC1900. Det innebär att de har ett nytt chipset som ger stöd för snabb kommunikation på både 5 GHz- och 2,4 GHz-bandet. Frågan är on Linksys R7000 Nighthawk är värd de extra slantarna.

Den gör i alla fall inte bort sig. I våra mätningar testar vi dataöverföring mellan routern och en dator med Asus snabba mottagare PCE-AC68 installerad över 5 GHz-bandet, och Netgear ger oss i princip identiska prestanda som Asus ac-router på nära håll. Endast en router har vi uppmätt snabbare, D-links DIR-868L. Men den har inte samma kapacitet på 2,4 GHz-bandet.