Det är på lite längre avstånd som man märker en av styrkorna i Nighthawk, vi får klart bättre hastigheter med den än vi fick tidigare med konkurrenterna, dels på långt avstånd i ett stort rum, dels med innerväggar emellan. Nu ska man inte tolka in för mycket i wifi-mätresultat, det finns mycket som kan variera från mätning till mätning även om vi nu var på samma plats och använde samma utrustning. Men det verkar onekligen så att räckvidden på R7000 Nighthawk är riktigt bra.

Netgear Genie
Netgear har bra styrappar både för Android och IOS, men även för Windows-pc och Mac.

Funktioner
Den ska också ha mer avancerad QoS-funktion (Quality of Service) än de flesta andra routrar, med kontroll både uppströms och medströms. Det innebär att routern kan väga olika nätverksaktivitet och prioritera Netflix-filmen över filuppladdningen.

Liksom de flesta moderna routrar kan den göra mer än bara dirigera nätverkstrafik. Den har en bra, detaljerad föräldrakontroll, så att barnen kan hindras från att surfa till olämpliga sidor, sätta surftider, och få varningar om illbattingarna försöker komma åt saker de inte ska. Du kan koppla in skrivare och hårddiskar på usb-portarna.

Vi rekommenderar en hårddisk på usb 3-porten, då den är ovanligt snabb för att sitta i en router. Med ansluten disk kan den höras som lokal filserver, mediaserver med dlna, Itunes-server, eller till och med extern ftp-server. Med hjälp av Netgears webbtjänst går det att komma åt denna externt, även om du har dynamisk dns på din internetuppkoppling hemma. Men du får också ett händigt backupprogram för datorn på köpet.

Omdöme
R7000 Nighthawk har det mesta man hoppas på i en topprouter och håller god kvalitet på alla punkter. Det är dock frågan om du som användare verkligen får glädje av alla de bra sakerna och om den då blir värd pengarna. En mer diskret och lite billigare ac-router är fortfarande väldigt bra. Har du problem att få signalen att nå gram i skrymslen och vrår där hemma så är det här en av de bästa routrarna just nu, men kanske är ett par homeplugs eller en extender en lika bra investering.

Netgear R7000 Nighthawk
Tillverkare: Netgear, www.netgear.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1900)
Frekvensband: 5 GHz, 2,4 GHz
Anslutningar: 1 wan, 4 st gigabit lan, usb 2, usb 3
Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wpa2-psk.
Upnp-stöd: Ja, dlna-certifierad.
Brandvägg: SPI och NAT.
Gästnätverk: Ja
Föräldrakontroll: Ja
QoS-kontroll: Uppströms och nedströms.
Användargränssnitt: Webb, appar för Android och IOS.
Övrigt: Itunes-server, ftp-server, fjärråtkomst.
Storlek: 28,5 x 21,5 x 19,5 cm (med antenner).
Vikt: 843 g.
Pris: 1 900 kronor.

Plus: Mycket snabb. Snabb lagring med usb 3-disk. Bra optimering av trafik.
Minus: Högt pris. Något stor och klumpig.
Betyg:  (8 av 10)

Prestanda, dataöverföring
3 meter: 563 Mbit/s
10 meter: 436 Mbit/s
10 meter + vägg: 303 Mbit/s
3 enheter på 3 meter: 176 Mbit/s per enhet

Netgear Nighthawk R7000

Bästa pris just nu: 1390 kr