I måndags förra veckan blev det känt att en majoritet av alla webbplatser på internet lider av ett allvarligt säkerhetshål. Säkerhetshålet gör det möjligt för cyberbrottslingar att avlyssna trafiken på drabbade webbplatser, trots att kryptering används.

Det betyder i praktiken att de webbplatser som inte har uppdaterats med en säkerhetsuppdatering utsätter användarna för en stor risk där känsliga inloggningsuppgifter och lösenord kan snappas upp.

 
Nästan alla de stora säkerhetsföretagen har nu släppt olika tjänster som kan användas för att kontrollera om en webbplats har säkrats eller om den fortfarande är sårbar. Genom att använda något av dessa verktyg kan du kontrollera de webbplatser där du har ett konto och där det kan finnas känslig information lagrad.

testa heartbleed
 
I stort sett alla de största webbplatserna på internet har nu uppdaterat sina webbservrar och är nu säkra, men det finns fortfarande stort antal mindre webbplatser som inte har uppdaterats.
 
Här följer några av de verktyg som hjälper att dig hitta sårbara webbplatser:
 
Hittar du en webbplats som är sårbar bör du kontakta dem och fråga när problemet kommer att fixas. Har du ett konto med känsliga uppgifter på en webbplats som inte är säkrad bör du göra följande:
 
  • Ändra lösenordet omedelbart
  • Kontrollera att du inte använder samma lösenord på andra webbplatser. I så fall bör du byta lösenord även på dessa omedelbart

När webbplatsen uppdaterats med en buggfix bör du för säkerhets skull byta ut ditt lösenord än en gång.