Vår kollega André Stray på M3 tog sig också en titt på Galaxy S5. Här är hans första intryck. Håller han med oss?

Det är alltid stort när världens största smartphonetillverkare presenterar sin nya toppmodell, så även denna gång. De senaste generationerna av Galaxy S har dock visat att bara för att man är störst så betyder det inte att man är bäst.

S4 hade lite för billigt plastig känsla i skalet jämfört med lyxlurar från flera av konkurrenterna, tveksam respons i de fysiska knapparna och ett Android-gränssnitt överöst med extra-funktioner som ibland far nyttiga men ofta bara bidrog till rörighet. Då är vi givetvis väldigt petiga och kritiska, Galaxy S4 var fortfarande en riktigt bra lur, men i den här divisionen ställer vi extra höga krav.

Samsung Galaxy S5
Formen känns igen från tidigare modeller. Nya bakstycket med ett rutmönster av mini-gropar ser lite udda ut men är skönt att hålla i.

Design

Samsung fortsätter på ett väl inkört design-spår med Galaxy S5. Formen har blivit lite fyrkantigare och de rundade hörnen mer snäva, men på det stora hela är det inte mycket nytt designmässigt. Kromglänsande kant, mjölkvit plast runt skärmen (i vårt testexemplar, andra färger finns), och bakstycke i plast.

Denna gång har baksidan en riktigt skön ytfinish som gör den trevlig att greppa, vilket inte var fallet med föregångarna. Det är ungefär samma yta som på senaste Galaxy Note eller Galaxy Tab Pro. Men utan det fåniga fejkläder-mönstret de har. Här ser det mer ut som en bit perforerat papper. Det är givetvis en smaksak vad du föredrar – helgjutna aluminium och kompositblock och glas, som bidrar till extra vikt, eller Samsungs mer jordnära, praktiskt och oglamorösa approach.

Samsung Galaxy S5
Telefonen finns i en handfull olika färger, bland annat en svart och en med en ton någonstans mellan koppar och mässing. 

Konstruktion

För praktisk är den. Galaxy S5 är fortsatt en av väldigt få smartphone som är öppningsbar baktill och som du kan byta batteri på. Därför är också sim-kortsplatser och sd-kortplats behändigt förpassade bakom luckan. Det ger pluspoäng, och denna gång gör det inte att konstruktionen blir särskilt lidande. Trots materialvalen som premierar lätthet framför soliditet känns telefonen stabil. Även knapparna känns bättre än på Galaxy S4.

I Galaxy S5 har Samsung också tagit lärdomarna från Galaxy S4 Active och gjord ”standardmodellen” av S5 vatten- och dammtät. Den klarar att bada i en meter djupt vatten i upp till 30 minuter och är klassad IP67. Det här har länge varit en unik egenskap hos Sonys topp-telefoner, men nu får de se upp. Det faktum att Samsung gör telefonen tät men inte kompromissat bort bakluckan är imponerande. Vi hoppas att det trots detta håller tätt även i längden. Det här gör också att usb-porten för laddning sitter under en lucka. Lite opraktiskt men det får man väl leva med.

Porten är an snabb usb 3-typ, så det går enkelt att föra över stora filer till och från kameran. En mycket nyttig nyhet med tanke på att man faktiskt kan filma 4k-video med kameran, vilket då kan ta upp väldigt stor plats.

Samsung Galaxy S5
Kameran har fått en uppgradering och Samsung kan nu skryta med riktigt snabb autofokus. Bildkvaliteten har fortfarande en bit kvar till de allra bästa.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Samsung Galaxy S5 SM-G900F 16GB

Bästa pris just nu: 949 kr