I hemlighet installerade Lindas sambo en spionapp på hennes mobiltelefon. Han kunde därmed se var Linda befann sig eftersom appen var försedd med en gps-funktion. Han kom också över bilder och meddelanden samt inloggningsuppgifter till mejl och Facebook-konto. Han lyckades på så vis även ta kontroll över hennes blogg och la ut lättklädda bilder på Linda på den.

Under de tre år som Linda, 20, och Jimmy, 21, bodde ihop i Borås försökte Jimmy kontrollera vilka vänner hon umgicks med genom att övervaka hennes mobil. Dessutom satte han upp en webbkamera i hemmet för att bevaka henne. Hon hade länge haft misstankar om att Jimmy hade övervakat henne, och hon försökte få honom att sluta kontrollera och trakassera henne, men till slut blev situationen ohållbar och förhållandet tog slut. Då valde hon att polisanmäla honom

Installerade app

Vid en husrannsakan mot Jimmy beslagtogs och analyserades hans telefon och dator. Lindas telefon undersöktes också. Jimmy, som av Linda beskrivs som väldigt duktig på datorer, hade enligt analysen installerat appen Gizmoquip SMS tracker på Lindas telefon för att kunna övervaka henne. Den tekniska bevisningen, i kombination med att Jimmy erkände att han hade installerat spion­appen på telefonen, ledde till ett strafföreläggande för dataintrång från åklagarkammaren i Borås och dagsböter på ­sammanlagt 6 000 kronor.

Men Linda är långt ifrån ensam om att vara utsatt för förföljelse. Över 600 000 personer i åldern 18-79 år har någon gång råkat ut för det, enligt Brottsförebyggande rådet. Oftast är det personer som offren är bekanta med sedan tidigare som utsätter dem för för­följelsen. Två tredjedelar av offren är bekanta med gärningspersonen sedan tidigare och bland dessa handlar det i ungefär en fjärdedel av fallen om gärningspersoner som tidigare har varit partner till offret. Varje år får cirka 15 000 personer i Sverige flytta efter att ha varit utsatta för förföljelse.

Enkelt att spionera

Att kunna hålla koll på var en ­person befinner sig med hjälp av mobilen, utan att personen i fråga vet om det som i fallet med den spionerande 21-åringen, behöver dock inte innebära att en särskild app för ända­målet behöver installeras. I både Android och IOS finns det nämligen funktioner som är enkla att aktivera och som egentligen är till för att hitta telefonen om du råkar tappa den.
– Vet du din sambos lösenord så är det bara att logga in och aktivera funktionen i inställningsmenyerna, säger Robert Malmgren, säkerhetsexpert på Romab.

– Sedan är det bara att gå in på en webbplats och kolla var telefonen är någonstans. Det finns även specialiserade appar som kan göra flera saker som att aktivera kameran, ta skärmdumpar, spela in vad som händer och så vidare.

För att skydda dig mot att någon i smyg installerar en app på din telefon gäller det att se till att lösenordsskydda den.
– Telefoner och datorer ska vara lösenordsskyddade och man ska inte dela med sig av lösenord till någon. Aldrig.

Det är ett sätt att se till att man inte får in något sådant på enheterna, säger Tobias Norrbom, som också är säkerhetsexpert på Romab.

Android-mobiler mer öppna

Medan det är ganska solklart för många att skydda den egna telefonen med ett lösenord, är det kanske inte alltid lika noga med andra enheter i hemmet, menar Robert Malmgren.
– En surfplatta är ofta mer delad i familjen eftersom alla lånar den för att kolla ­Netflix eller HBO eller liknande, så där kanske man inte ens har ett lösenordsskydd inlagt, säger han.

För både Iphone, Windows Phone och Android finns det olika antivirusappar att hämta hem för att skydda telefonen från virus och skadlig kod.

Enligt Tobias Norrbom är Android-plattformen mer öppen för spionverktyg och skadlig kod än vad IOS-plattformen är. Apple har bland annat hårdare kontroller för vilka appar som släpps igenom i appbutiken ­jämfört med kontrollerna för motsvarigheten för Android.
– IOS ger inte riktigt samma möjlig­heter, men därmed inte sagt att det inte går att göra sådant här också på Iphone.

Många appar begär också tillgång till fler funktioner i telefonen än vad som behövs för funktionen i själva appen. Det är något som man bör vara vaksam på, så att inte adressuppgifter och annan information från telefonen hamnar i fel händer.
– Utvecklarna använder ofta någon sorts tredjepartsprogram som håller koll på hur användarna brukar applikationen för att kunna förbättra förståelsen för hur appen används. Dessa ­brukar ofta läcka väldigt mycket privat information också, som hamnar hos tredjeparts­företaget.

Antivirusprogram som skydd

Fenomenet med spionprogram har funnits länge för datorer och där är det också relativt enkelt att få skydd genom att använda ett antivirusprogram som upptäcker och varnar för program som avlyssnar tangentbordet eller tar skärmdumpar i smyg.
– De upptäcks av antivirusprogrammen, men inte som skadlig kod utan som program som man borde hålla ett öga på, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Labs.

Problemet är bara att om en person har fysisk tillgång till din dator så går det enkelt att vitlista spionprogrammen i ­antivirusverktygen, vilket gör att det inte rapporteras om dem i framtida virus­genomsökningar på datorn. För att då kunna upptäcka den skadliga koden måste du gå in och läsa i loggfilerna för antivirusprogrammet och fixa med inställningarna.
– Det är inget som en vanlig användare gör, man utgår från att antivirusprogrammet ska hitta allt som är skadligt.

Misstänker du att någon spionerar på din dator med ett spionprogram är det säkraste därför att helt enkelt installera om datorn, menar David Jacoby.
– Då vet du med säkerhet att spion­programmen försvinner.

Fotnot: Namnen Linda och Jimmy är fingerade.