Slit och släng. Eller spara. Många av oss har en och annan gammal dator i gömmorna, stationär eller bärbar, som bara ligger och samlar damm. ­Orsakerna till att de har ­hamnat på undantag kan vara många, men allt som oftast anses de vara för långsamma och omoderna, helt enkelt inte anpassade för dagens krav.

Stopp! Det finns all anledning att tänka om på den punkten – datorer med några år på nacken har ofta mycket mer att ge än du tror.

Den främsta förklaringen till att en dator känns trött ligger många gånger i operativsystemet eller i de installerade programmen och inte i hårdvaran. Det är tur det, eftersom en förbättring av programmen inte nödvändigtvis behöver kosta något. För att få full fart på maskineriet igen är det oftast bäst att installera om det ­nuvarande operativsystemet eller installera en ny modernare variant. Det sistnämnda är att föredra om det nuvarande ­systemet är riktigt gammalt.

Nya gratis system

I dag finns det lyckligtvis ett stort antal kostnadsfria och moderna operativsystem som fungerar bra på lite äldre och klenare datorer.

Googles Linux-baserade Chromium OS är ett bra exempel. Den grundläggande koden i systemet används i så kallade Chromebook-datorer, en typ av kompakta bärbara datorer designade för att alltid vara uppkopplade mot internet.

I dessa modeller går dock operativsystemet under namnet Chrome OS, och det har också förfinats en aning för att passa den här typen av datorer.

Chromium OS skiljer sig stort från merparten av övriga operativsystem på marknaden. Det använder inte traditionella lokalt installerade applikationer utan fungerar enbart med webbapplikationer.

chrome os

Har du ingen anslutning till internet är det med andra ord ingen idé att använda det. Chromium OS har också ett mycket sparsmakat gränssnitt som inte är särskilt anpassningsbart, något som kan vara en fördel för dig som bara vill komma ut på webben så snabbt som möjligt och inte känner för att trassla med en massa inställningar. En annan fördel är att det passar på många olika typer av ­skärmar, allt från tio tum och uppåt.

Problemet med Chromium OS är att det inte finns ute i någon officiell färdig version från Google. Däremot kan vem som helst ladda ned själva käll-koden, anpassa den efter eget huvud och kompilera den så att den blir körbar på en dator.

Det är dock ytterst få som besitter den typen av kunskaper, och därför är det enklast att ladda ned en färdig version från tredjepart.

Google själva hänvisar i första hand till chromeos.hexxeh.net, men där har det inte släppts någon uppdaterad version sedan april 2013. Ett annat alternativ är chromium.arnoldthebat.co.uk – där uppdateras operativsystemet näst intill varje dag. I övrigt skiljer sig de två versionerna åt på så sätt att de fungerar olika bra på olika datorer.

Räddar XP-datorn

En ominstallation med Chromium OS är inte minst intressant för dig med en gammal Windows XP-dator eftersom Microsoft avslutade supporten för den versionen i april. Sedan 8 april 2014 skickas det inte längre ut några ­ordinära uppdateringar för Windows XP, något som bland annat innebär att eventuella ­säkerhetsbrister som upptäcks efter det datumet aldrig ­kommer att åtgärdas. Det här betyder att du kommer att sitta med en mycket sårbar dator om du fortsätter att använda ­Windows XP.

Däremot fortsätter Microsoft att skicka ut uppdateringar för det inbygga säkerhetsverktyget Malicious Software Removal Tool (MSRT) som rensar bort eventuell skadlig kod. Det är dock ingen ersättning för ett vanligt antivirusprogram.

En installation av Chromium OS är inte fullt lika enkel som att trycka in exempelvis ­Windows 8, och av den anledningen har vi satt samman den här steg för steg-guiden där vi går igenom hela proceduren från början till slut. Vi hjälper dig också att komma igång med det nya operativsystemet som trots en hög användarvänlighet ändå är en främmande miljö för de allra flesta.

Testa om det funkar

Innan du kör igång med guiden vill vi bara påpeka att ­Chromium OS inte fungerar på alla datorer. Det är i första hand utvecklat för netbook-datorer men fungerar också på andra datortyper.

Det enda sättet att ta reda på om det går att köra på just din maskin är att testa dig fram. Eftersom programmet kommer från så kallad tredje part finns det för övrigt ingen support att tillgå om det skulle uppstå några problem på vägen.

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerad.
Program: Chromium OS.
Tid: 1-3 timmar.
Det här behöver du:

  • Dator (bärbar eller stationär).
  • Körbar version av Chromium OS.
  • Usb-minne på minst fyra gigabyte samt eventuellt ytterligare usb-minne eller usb-hårddisk för lagring av filer som ska sparas undan.

Det här lär du dig:

  • Ladda ned rätt version av Chromium OS.
  • Överföra Chromium OS till usb-minne.
  • Installera, konfigurera och komma igång med operativsystemet.
  • Installera Chromium OS på en virtuell dator.