Snap.do är ett webbläsar­tillägg som ger dig ett verktygsfält och styr dina sökningar även om du tidigare har valt en annan sökmotor. Du kan råka få det som en medföljande installation när du hämtar något annat program som kanske inte heller är helt rumsrent.

snap doSnap.do är inte ett virus i egentlig bemärkelse, men det kan ställa till med en del elände. Och framför allt tar det ifrån dig kontrollen över din webbläsare. Det går som väl är att bli av med, även om det kan vara lite bökigt.

Börja med att gå till Program och funktioner (Lägg till/ta bort program i Windows XP) i ­Kontrollpanelen. Gå igenom programlistan och avinstallera
Snap.do och alla ­verktygsfält du inte känner igen och allt som är utvecklat av Resoft Ltd – ibland gömmer sig otyget bakom andra namn.

I vissa fall räcker det här, men ibland måste eländet avlägsnas ur varje webb­läsare du har installerad. Nedan guidas du till hur du gör i våra fyra vanligaste webbläsare.

Ta tillbaka kontrollen över dina webbläsare!

snap do
1. Internet Explorer. Välj kugghjulet och Hantera tillägg. Höger­klicka på rader där Snap.do finns och välj Inaktivera. Klicka på Sökleverantörer. Högerklicka på Web Search om det finns och välj Ta bort. Välj sedan ny sökleverantör. Stäng, välj kugghjulet igen och ändra startsida.

snap do
2. Firefox. Klicka på den brandgula Firefox-knappen uppe till vänster och välj Tillägg. Inaktivera eller ta bort alla Snap.do-tillägg. Klicka på Firefox igen, välj Inställningar och Inställningar. Ändra till den startsida du önskar under fliken Allmänt.

snap do
3. Chrome. Klicka på menyknappen (tre streck uppe till höger), välj Verktyg och sedan Tillägg. Ta bort Snap.do genom att klicka på papperskorgen. Klicka på menyknappen igen, välj Inställningar. Ställ in önskad startsida under Vid start och önskad sökmotor under Sök.

snap do
4. Opera. Opera verkar vara mer immun mot Snap.do än andra webbläsare. Men om det finns där, klicka på Opera-knappen uppe till vänster och välj Inställningar. Klicka på Hantera sökmotorer och klicka på den lilla nedåtpilen till höger om Snap.do. Klicka på Ta bort.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows.
Tid: 30 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att ta bort webbläsar­kaparen Snap.do.