Jolla är ett litet företag som består av ett gäng för detta Nokia-anställda som bestämde sig för att starta eget. Så de tog sitt pick och pack, lämnade Nokia och grundade Jolla. Både med egen hårdvara och egen mjukvara - operativsystemet Sailfish OS baserat på MeeGo.

Jolla är en mellanklasstelefon med ett mellanklass-pris. 4,5-tumsskärm med Gorilla Glass 2 och en bra ips-panel som har hygglig klass på upplösningen, men inte lika bra som de bästa. Under huven sitter Snapdragon 400 med dubbelkärnig Krait-processor och 16 gigabyte minne. Den har sd-kortplats. 4g, bluetooth 4, 802.11n-wifi som kan bli hotspot, gps, nfc, samt en 8 megapixels kamera med led-blixt. Allt du förväntar sig av en modern smartphone en bit under premiumklass, och absolut inget att fnysa åt.

Jolla

Design och konstruktion 

Telefonen är ett svart rätblock i metall med skarpa hörn, och ser ut som om man tagit två riktigt slimmade telefoner och lagt dem ovanpå varandra. Bakre halvan är en plastbit som kan tas av helt och bakom den sitter sim-kortplats, sd-kortplats och ett utbytbart batteri. Bakstycket är som standard vitt, men det går att köpa i en handfull andra färger och byta ut. Telefonen känner dessutom av vilken sorts baklucka du har och föreslår ett färgtema i mobilen. Helt klart en kul detalj.

Tillsammans blir fram- och bakstycke lite väl tjockt, nästan en centimeter, och luren är inte lika skön att hålla i som en del konkurrenter. Men på det stora hela är det inte mycket att klaga på. Luren har bara två fysiska knappar. Av/på och volymkontroll, och bägge har bra tryckkänsla. Det mesta sker sedan på skärmen med Sailfish OS system med fingersvepningar. Mer om det strax.

Jolla

Kamera

Kameran i Jolla är en rätt medioker sak på 8 megapixel som varken imponerar eller är någon katastrof. Tydligen fick de inte med sig några av Nokias kameraexperter till det nya företaget. Bilder vi tar får en hel del brusartefakter även i bra ljus. Men faktiskt inte så mycket mer när det är mörkare. Kameraappen har en hel del inställningar du kan peta runt i som iso-läge, vitbalans och autofokus, men ingenting som nämnvärt påverkar bildkvaliteten. Det går inte att ta bildserier, och autofokusen är rätt seg.

Systemet

Det som sticker ut med Jolla är givetvis Sailfish. Och det är också telefonens största styrka och svaghet. Sailfish är ett på vissa sätt alldeles underbart operativsystem att använda. Men du kan inte använda det till särskilt mycket. Vi faller omedelbart för den spartanska, avskalade och genomtänkta designen, med en cool och disciplinerad grafisk stil som skiljer sig rejält från Android, Windows Phone och IOS utan att för den delen kännas förvirrande och främmande.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning