På film går det aldrig att fyra av kärnvapenraketerna om inte flera personer vrider om sina nycklar samtidigt. Ungefär likadant fungerar programmet Secret Sharp, men här handlar det om krypteringsnycklar.

En kort text kan krypteras så att den blir oläslig och oanvändbar utan ett antal nycklar. Du kan själv bestämma om alla nycklarna ska krävas för dekrypteringen eller om det till exempel räcker med tre av fyra.

Secret sharp

Du kan säkert hitta på många användningsområden för detta. Ett tänkbart exempel är ju att kryptera kassakåpskombinationen eller lösenordet till din dator (alternativt en krypterad fil, disk eller mapp) och ge dina barn var sin nyckel, att användas när du själv inte kan göra det längre.

Programmet är skrivet i öppen källkod och därför ­gratis: Det kan laddas ned och installeras här: sourceforge.net/projects/secretsharp.

Så gör du säkra pusselbitar av din hemlighet

Secret sharp
1. Dela. Starta programmet, välj Share A Secret och klicka på Next. Bestäm hur många nycklar som ska skapas och hur många som ska behövas för att läsa hemligheten. Klicka därefter på Next.

Secret sharp
2. Ange hemligheten. Nu är det dags att skriva in det lösenord, den fras eller den text du vill hålla hemlig. Det verkar gå att skriva eller kopiera in en ganska lång text om du önskar det. Klicka sedan på Next.

Secret sharp
3. Spara. I nästa fönster visas varje nyckel på en egen rad. Kopiera dem och skicka eller distribuera dem till de som ska ha dem. När det är dags att ta fram hemligheten, starta programmet igen och välj Combine Shares.

Secret sharp
4. Kombinera. Ange hur många nycklar som krävs vid öppnandet av din hemliga fil och klicka på Next. Lägg till nycklarna, en i taget, med knappen Add. När du sedan klickar på Next har du din hemlighet tillbaka.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Secret Sharp (sourceforge.net/projects/secretsharp)
Tid: 15 minuter.
Det här lär du dig:

  • Säkra dina lösenord så att det krävs flera personers god­kännande för att öppna filer.