Vi har testat mobila routrar med batteri förr, från stora klossar som är tänkta att ta med och plugga in, till minimala tvålformade små saker som slinker ner lätt i fickan. De har dock alla haft en sak gemensamt, ingen av dem har varit särskilt snabb. Det vill D-link ändra på med DIR-510L, den första 802.11ac-routern i fickformat. 

Konstruktion

Routern är en vit dosa med rundade hörn, stor som en mindre chokladkaka och 1,7 centimeter tjock. Den är helt klart byggd med just fickan i åtanke, men tyvärr är den lite för kantig för att vara riktigt bekväm att bära runt på. Dessutom har den ju inte inbyggt mobilt bredbandsmodem utan man ansluter en usb-pinne, och då blir den ju knappast undanstoppbar ändå.

D-link DIR-510L
Nästan 1,5 decimeter lång och drygt 1,5 centimeter tjock är DIR-510L inte extremt otymplig, men inte riktigt så smidig som vi hoppats. Kanten runtom är vass och gör att den inte går att stoppa bekvämt i en ficka. 

Funktioner

På ena långsidan sitter två usb-portar med olika Ampere-nivåer angivna. Det finns en anledning till det, tanken är att du ansluter 3g- eller 4g-modemet till porten med 1 ampere, så kan du samtidigt ansluta en smartphone till den andra som är på 0,5 ampere, och ladda telefonen.

Du behöver inte ha ett mobilt bredbandsmodem för att få tillgång till Internet. Routern har även en fast nätverksport som kan vara antingen lan, det vill säga kopplas till en dator så att den kan surfa via mobila nätet, eller wan, kopplad till en annan router eller fiberuttag i väggen. Finns det ett befintligt wifi i rummet kan DIR-510L också ansluta till det som förstärkare. Men inte som en så kallad repeater, den skapar en unik hotspot i stället. Routern är förkonfigurerad på med två ssid för 2,4 respektive 5 gigahertz och ett säkert wpa2-lösenord.

Vill du använda mobilt bredbandspinne är det viktigt att routern har stöd för det. Vi testade med Telias Huawei-pinne E3276, och det funkade utan problem. Det är samma som Telenor och Tele2 kör. Huawei E3272 som du får med Tre ser dock inte ut att funka enligt D-links lista över kompatibla modem.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning