Förutom vanligrouterfunktion har du möjlighet att skapa gästnätverk på ena frekvandbandet. Du kan ansluta lagring till en av usb-portarna och använda den som dlna-kompatibel mediaserver, och det går också att fjärransluta till enheter med D-links molntjänst My Dlink.

D-link DIR-510L
Totalt finns här fyra anslutningar. Två usb-portar för anslutning av modem, extern hårddisk eller för att ladda en mobil eller surfplatta, en 100 megabits nätverksport, och en strömingång som passar med vanlig mobilladdare. Du får också givetvis med en.

Prestanda

Det här är den första portabla routern med 8012.11ac-kapacitet som vi testar. Det betyder nu inte att prestanda är lika imponerande som de större routrar vi kikat på på senare tid. Här är det den enklare varianten AC750 som gäller. Det innebär att maxhastigheten på 2,4 gigahertz är 300 mbit/s (och körs på 802.11n) och 450 mbit/s på 5 gigahertz. Men inte ens det kommer man upp i, för det mesta. I alla fall inte om man ska dela Internet-uppkoppling.

Den fasta nätverksporten är nämligen bara på 100 megabit. När vi testar att ansluta till ett fast bredband får vi ungefär 88 megabit per sekund, och kör vi mot 4g mobilt bredband är det den uppkopplingens maxhastighet som gäller, när vi testade kom vi upp i knappt 30 megabit. Det här är nu fortfarande mer än dubbelt så snabbt mot vad vi sett i tidigare mobila modem med 802.11n eller ännu äldre wifi-teknik.

D-link DIR-510L

Admingränssnittet är snyggt och enkelt att använda. Synd bara att det inte finns i svenskspråkig version.

Batteritid

Batteriet i dosan är en rejäl sak på 4000 milliampere, mer än i de flesta mobiltelefoner och tillräckligt mycket för att ladda på en eller två sådana om man vill använda batteriet till det. Men det är väl främst för att driva routern som det hela är tänkt, och när vi testar att strömma film via den till en surfplatta räcker batteriet i drygt sex timmar. Det är helt okej tycker vi, men misstänker att det kan variera en hel del beroende på vad vilka datamängder som ska skickas, och hur många som ansluter samtidigt.

Omdöme

DIR-510L är bäst för att den är först i sitt slag, men det finns en del vi tycker D-link kunde gjort bättre. En mer avrundad form, och usb-porten för modemet upptill hade gjort den fickvänlig. Admin-meny på svenska hade också varit trevligt. Annars är det inte mycket att klaga på här. Utom möjligen priset. Är extra prestanda värt en tusenlapp?

D-link DIR-510L
Tillverkare: D-link, www.dlink.se
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac750).
Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz.
Anslutningar: 1 st 100mbps wan, 2 st usb, mikro usb (ac in)
Trådlös säkerhet: wpa, wpa2, wep, wps.
Upnp-stöd: Ja, DLNA-certifierad.
Funktioner: Gästnätverk, filserver, fjärråtkomst.
Användargränssnitt: Webb.
Batteri: 4000 mAh,
Batteritidtid: Cirka 5-6 timmar.
Storlek: 14 x 5,9 x 1,7 cm.
Vikt: 176 g.
Pris: 1 100 kronor.

Plus: Snabbast hittills. Funkar som laddare. Stort batteri. Användarvänlig. 
Minus: Tung och klumpig. Högt pris.
Betyg: (8 av 10)

Prestanda, ac-wifi via lan.
3 meter: 86 Mbit/s
10 meter: 84 Mbit/s
10 meter + vägg: 41 Mbit/s