Det finns gott om appar för dig som vill känna dig tryggare när du använder din mobil - och som vill kunna spåra den om den tappas bort eller blir stulen. Här är några pärlor - säkert har du egna favoriter vi missat. Föreslå gärna fler i kommentarsfältet.

1. Surfa spårlöst

Android, IOS. F-Secure har lanserat tjänsten Freedome, som ska skydda dig från övervakning från hackare och underrättelsetjänster, med mera. Appen och tjänsten sätter också P för annonsörers spårningssystem. Det blir som att surfa genom en krypterad tunnel. Med Freedome installerat kan du också välja var din ip-adress ska komma ifrån (slumpas fram automatiskt om du inte väljer), så att det inte syns var i världen du befinner dig.
När du installerar appen kan du bläddra igenom en kort guide, och sedan klickar du på mitten av skärmen så det står ON och Freedome är aktiverat. När jag testar första gången döljer appen mig genom att ange att jag surfar från Finland.
Freedome är gratis att testa i en vecka. Sedan kostar det 38 kronor per månad eller 229 kronor för ett år om du vill fortsätta.
Pris: Gratis.

2. Hitta stulen mobil

Android. Det är inte kört när din mobil är borttappad eller stulen. Plan B kan installeras direkt från Google Play till din telefon trots att du inte har den i handen. Väl installerat aktiverar det mobilens gps, varpå telefonens position mejlas till den Gmail-adress som du angivit på kontot. Vill du få fram mobilens position på nytt? Låna någon annans mobil och skicka ett sms med meddelandet locate till din försvunna nalle.
Pris: Gratis.

3. Vaksam städare

Android. Förr eller senare blir din Android-mobil full av onödiga filer som lägger beslag på utrymme.
Rensa med Clean Master, som frigör lagringsplats och ger dig tillbaka arbetsminne genom att låta dig försiktigt plocka bort kvarblivna cache-filer och flytta appar till sd-kortet. Passa på att stänga av appar som är igång i bakgrunden och drar mycket på batteriet. Du kan också nollställa sökhistoriken i webbläsare och appar.
Men säkerheten då? Jo, Clean Master undersöker appar som du just laddat ned och varnar dig för att starta dem om de är skadliga.
Pris: Gratis.

4. Fjärrbevaka ditt hem

Android. Vill du fjärrövervaka ditt sommarhus? Med kamera-appen Tinycam Monitor för din Android-mobil, plus en kompatibel ip-kamera kan du ordna det, och sedan se vad som händer via din telefon eller surfplatta. Här är 13 Youtube-klipp om hur du bär dig åt: surftips.se/tinycam
Pris: Gratis / 26 kronor komplett version.

5. Tjuven fångas på bild

Android. Rädd att någon ska stjäla din nya lur? Got Ya! ser till att mobilens kamera i all tysthet tar en bild på den som misslyckas med att låsa upp skärmlåset. Appen gör också en geotaggning av mobilens position, och skickar bilden på tjuven till din mejlbox eller Facebook-konto. Med lite tur kan du sedan spåra mobilen, och tjuven, via Google Maps.
Pris: 30 kronor.

6. Säkra lösenorden

Android, IOS, Windows Phone. Lastpass hör till de populärare tjänsterna för lösenordshantering. Tjänsten finns för Android, IOS, Windows Phone, Blackberry, Windows, Mac och Linux. Dessutom finns det insticksprogram för alla de vanligaste webbläsarna. Alla dina lösenord synkas dessutom helt automatiskt mellan de olika plattformarna.
Pris: Gratis synk mellan webbläsare. 80 kronor / år för synkning med mobil och dator.

7. Backup med larm

Android, IOS. Lookout Mobile Security (Antivirus och säkerhet gratis) låter dig säkerhetskopiera kontakter och foton. Du kan också hitta telefonen via gps och låsa den, rensa den eller sätta igång ett larm som tjuter. Skydd mot skadlig kod får du givetvis, liksom skydd mot skadliga webbsidor.
Pris: Gratis/200 kronor per år i Premium-version.

8. Verktygslåda med säkerhet

Android. Avasts Mobile Security & Antivirus ger dig en hel del gratis, som exempelvis blockering av oönskade telefonnummer, antivirus, surfskyddskoll av skumma länkar, applås för två appar och brandvägg (det sistnämnda bara på rootade enheter). Den kan även spåra din stulna telefon. Om du betalar för Premium får du reklamavkänning, fjärrstyrning via sms, dataräddning på distans, larm som sätter igång när mobilen lämnar ett av dig på förhand angivet område, med mera.
Pris: Gratis/99 kronor per år i Premium-version.

9. Kryptera Facebook-chatten

IOS. Cryptocat är en krypteringstjänst som håller din chattar hemliga. Nu inkluderar den också chattar på Facebook. Den finns till de flesta webbläsare, som till exempel Chrome, Firefox och Safari. Till mobilen finns den till IOS, en Android-version är på gång.
Pris: Gratis.

10. Schemalägg backup

Android. Med My Backup Pro har du stor frihet att bestämma vad du vill säkerhetskopiera, och inte. Bocka för sms, foton, musik, samtal, systeminställningar, larm och så vidare efter behag och bestäm sedan när backup ska göras, dagligen eller veckovis. Säkerhetskopior kan flyttas till en ny telefon. Om du törs roota telefonen finns ännu fler möjligheter.
Pris: 33 kronor.