Chromebook, små lätta och prisvärda bärbara datorer som kör Googles Chome OS i stället för Windows, har blivit en alt vanligare syn, och systemet blir också mer och mer användbart med många bra appar och bättre och bättre offlinestöd. De första datorerna som vi testade 2013 lämnade dock en del övrigt att önska. Under vintern och våren har en ny generation sett dagens ljus, med ny snabbare hårdvara och mer genomtänkt design anpassad till Chrome OS-funktioner. 

Konstruktion

Förra årets Acer C710 var en intressant Chromebook-modell med 11-tumssskärm, Celeron-processor och ovanligt nog en stor mekanisk hårddisk. När Acer nu gör en uppföljare är det mycket som är sig likt. Till det yttre är det en ungefär lika kompakt och även denna gång välbyggd liten dator med 11,6-tumsskärm. Datorn är ganska tjock med sina 2,4 centimeter ihopfälld, men den hör ändå till de lättare i klassen.

Acer har valt skönt solida material i chassit. Det är genomgående plast men ingen billig platskänsla. Även tangentbord och musplatta håller hög klass, även om knapparna på tangentbordet sitter lite tätt för helt bekväm skrivkänsla.

Acer C720P

Bildskärm

Skärmen är stadig och sitter i rejäla gångjärn. Som de flesta Chromebook och billigare bärbara är det en tn-panel med 1 366 x 768 bildpunkter, måttlig ljusstyrka och snäva betraktningsvinklar. Den ser faktiskt ut att ha tappat lite i ljusstyrka mot sin föregångare. Det duger fint för inomhusbruk, men man kan få lite problem om man vill jobba i dagsljus med solen i ryggen.

Den lägre ljusstyrkan kan bero på att det nu sitter ett extra tjockt glas framför skärmen och påverkar vår mätning. Acer C720P har nämligen fått pekskärm, något vi inte sett på en Chromebook förut. Du kan utan problem peta igång appar samt svepa upp och ner eller zooma i webbsidor och i vissa dokument. Det är i och för sig smidigt, men det är i princip allt det är bra för.

Kanske kan Chrome-appar i framtiden bli mer touchanpassade, men i dagsläget är det en rolig men rätt så onödig funktion som mest bidrar till extra vikt och (antagligen) ett högre pris. Nu är inte C720P vare sig dyr eller tung, men kanske kunde den ha varit några gram lättare och några hundra kronor billigare utan.

Acer C720P

Prestanda

Acer C720P är byggd på Intels processor Celeron 2955U i Haswell-generationen. Den är ett rejält uppsving mot tidigare, och ger både högre prestanda och snäppet lägre strömförbrukning. Vi surfar på tunga webbsidor, spelar upp högupplöst video och kör det mesta från app-butiken utan problem.

Man ska inte förvänta sig några mirakel när det gäller batteritiden. Det går att jobba en arbetsdag, men sedan det dags att plugga in och ladda upp. I C720P skippar Acer mekanisk hårddisk men har en större ssd än de flesta andra Chromebooks, 32 gigabyte. Det kan låta lite, men då ska man komma ihåg att man vanligtvis inte lagrar särskilt mycket lokalt på datorn.

Omdöme

Acer C720P är unik i sitt slag just nu. Och pekskärm eller inte så är den fortfarande ett kvalitetsbygge och inget dåligt köp. Men vi hade nog hellre sett att den var unik på andra sätt. Unikt tunn och lätt, unikt snabb eller varför inte den första Chromebooken med 4g-modem?

Acer C720P-29554G01aii
Tillverkare: Acer, www.acer.se
Processor: Intel Celeron 2955U, 1,4 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics.
Minne: 4 GB ddr3.
Lagring: 32 GB ssd.
Kortläsare: Sd, sdhc, mmc.
Anslutningar: Usb 3, usb 2, hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, bluetooth.
Bildskärm: 11,6 tum blank tn, 1 366 x 768 bildpunkter.
Ljusstyrka: 170 cd/m2.
Kamera: 1,3 megapixel.
Operativsystem: Google Chrome OS.
Batteritid: Cirka 7 timmar webbvideo.
Storlek: 28,7 x 20,5 x 2,4 cm.
Vikt: 1,27 kg.
Övrigt: Pekskärm, 100 GB Google Drive.
Pris: 3 200 kronor.

Plus: Goda prestanda. Välbyggd. Pekskärm. Extra mycket lagringsplats.
Minus: Låg ljusstyrka. Relativt tjock. Högljudd kylning. Inget 3g eller 4g.
Betyg:  (7 av 10)