Förra månaden erbjöd Google flera användare återbetalningar efter att de köpt falska antivirus-appar på Google Play. Trots det fortsätter fejkade appar att dyka på flera olika app-butiker.

Säkerhetsanalytiker på Kaspersky Lab upptäckte nyligen en falsk app på Windows Phone Store som kallade sig Kaspersky Mobile. Något som enligt företaget är ganska ovanligt då de flesta cyberbrottslingar riktar sina attacker mot Google Play. Dessutom har Kaspersky Lab inte ens släppt någon antivirusprodukt för Windows Phone.

falska säkerhets-appar

Den falska appen såldes för cirka 26 kronor och använde sig av Kaspersky Labs logotyp och andra designelement. När appen kördes hävdade den att den sökte igenom telefonen efter skadlig kod, men i själva verket gör appen ingenting alls, inte ens något skadligt.

Kaspersky Lab är dock inte det enda företag som drabbats av den falska app-tillverkaren. Falska appar som utger sig vara Avira Antivirus, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Internet Explorer och Safari har upptäckts i Windows Phone Store.

Kaspersky Lab hittade även falsk app på Google Play med namnet ”Kaspersky Anti-Virus 2014”. Företagets riktiga app för Android heter ”Kaspersky Internet Security for Android”.

Roman Unuchek på Kaserpsky Lab varnar nu för att den här typen av bedrägerier kan komma att öka då många app-butiker saknar de mekanismer som krävs för att stoppa bedrägerier på ett effektivt sätt.

Så skyddar du dig

Enligt Roman Unuchek finns det emellertid några saker du kan titta på innan du köper en app. Mycket handlar om sunt förnuft och du bör alltid titta lite extra om du känner att en app ser misstänkt ut.

  • Kontrollera alltid om sidan för appen ser ut att vara en officiell sida med högupplösta bilder, detaljerade produktdetaljer samt att företags och produktnamnet är korrekt.
  • Dubbelkontrollera företagets webbplats. Den bör ha en sektion som länkar till de appar som säljs. Gå via dessa länkar om du är osäker.
  • Skulle du köpa en app som senare visar sig vara falsk, kontakta app-butiker och be om en återbetalning.

IDG News