Alpha 6000 har en traditionell men kompakt form, ordentliga knappar och rattar, plus läderkänsla i greppet. Objektivfattningen är av typen Sony E, och det finns en bra uppsättning objektiv att välja bland.

Alpha 6000 från Sony, eller A6000 som den ofta kallas, är en ersättare till Nex 6 och Nex 7 men på ett sätt också till Nex 5. Och det utan att den heter Nex. Om vi bortser från Sonys ivriga försök att förvirra alla med namnet så är det här en snabb, spännande och riktigt bra kamera.

När Sony för ett och ett halvt år sedan släppte Nex 6 tyckte vi den träffade mitt i prick, den förenade det bästa hos Nex 5 och Nex 7 i samma kamera. Nu har Sony uppdaterat den, bytt sensor, sökare, menysystem och – av något obegripligt skäl – namnet, och vi har fått Alpha 6000, eller A6000.

Design

Redan Nex 6 hade en mer traditionell utformning än sina syskon. A6000 tar detta ytterligare ett steg. Men egentligen är traditionell fel ord: Det handlar snarare om en funktionell utformning där det är viktigare att kameran är enkel och smidig att använda än att den är annorlunda och exotisk.

Sony har ibland haft lite av samma tendenser som Citroen haft på bilmarknaden: Det har varit viktigare att vara annorlunda än att vara bra. Nu närmar man sig i stället det Apple ofta är så skickliga på: Att vara bra genom att vara annorlunda.

Den yttre utformningen är en ytterligare förbättrad version av Nex 6, du har den höga upplösningen hos Nex 7, lägg till en rejält snabb serietagning på 11 bilder/sekund, att autofokusen är snabb och exakt och ge paketet ett pris som inte är långt ifrån Nex 5 hade när den dök upp. Sony A6000 är helt enkelt riktigt mycket kamera för pengarna.


Kameran finns i två färger, svart metall, och ljus. Många objektiv finns i bägge färgerna.

Teknik

A6000 har en aps-c-sensor på 24 megapixel. Sensorn har 25 fält för kontrastdetekterade autofokus och hela 179 mätpunkter för fasdetekterande autofokus. Kameran har en elektronisk oled-sökare på 1,44 megapixel och en tretums bildskärm som kan vinklas. Kameran har inbyggd blixt, en blixtsko plus wifi med nfc.

Rent praktiskt fungerar det mycket bra. Sensorn i Nex 7 (den som också sitter i SLT-modellerna Alpha 65 och 77) blev aldrig riktigt omtyckt, den hade tendenser till fult färgbrus i skuggorna när du skruvade upp känsligheten.

Bildkvalitet

Den nya 24-megapixels sensorn i A6000 påminner mer om den mycket omtyckta 16-megapixels sensorn i Nex 5 och 6. Fast med mer detaljupplösning. Att skruva upp iso till 3200 eller rent av 6400 fungerar mycket bra och den dynamiska omfånget gör att du kan lyfta skuggor rejält.

Autofokusen är fantastiskt bra på att snabbt hitta korrekt fokus i motiv, både i svagt ljus och i motljus. Det är till och med så att kamerans förmåga att själv välja fokuspunkt har blivit riktigt bra. Men du kan förstås också som tidigare själv välja fokuspunkt. Serietagningen på 11 bilder/sekund är smidig när du försöker fånga motiv som är svåra att förutse.

Den digitala sökaren i A6000 har faktiskt påtagligt lägre upplösning än hos Nex 7: du har bara 1,4 mot 2,4 megapixel. Men faktum är att den är bättre. Framför allt uppdateras den mycket snabbare vilket gör det enklare att följa ett föränderligt motiv.

Videokvaliteten är riktigt, riktigt bra, hög detaljrikedom utan att det blir pixligt eller ojämnt. Det finns en aning jello, men det är verkligen minimalt. Synd bara att A6000 inte har mikrofoningång.


Baktill hittar vi sökare och en viklingsbar skärm. Vi hade hoppats på en pekskärm, men här får du navigera med "vanliga" kameraknappar.

Användarvänlighet

Saker vi inte gillar är framför allt att A6000 ibland tar oförklarligt lång tid på sig att vakna ur viloläge. Det går snabbare att starta kameran från avstängt. Vi saknar pekskärm, det hade underlättat hanteringen ytterligare. Dessutom synd att skärmen bara går att vinka i en ledd.

Det mest övergripande intrycket av A6000 är dels snabbheten i fokus och serietagning, men också att Sony faktiskt fixat många av de små irritationsmoment vi sett hos tidigare modeller. Allt från bättre utformade knappar och lagom tröga rattar till att ögonmusslan inte längre ramlar av i tid och otid.

Omdöme

Sony A6000 lyckas överraskande bra med att förena det bästa ur sina föregångare, Nex 6 och Nex 7. Och att lägga till lite extra fördelar som bonus. Både den yttre utformningen och menysystemet är mer traditionellt och det är en förbättring. Bildkvaliteten är härlig med hög upplösning och stort omfång. Kameran är snabb och autofokusen mycket träffsäker. Den här kameran fungerar både som avslappnad semesterkamera och för krävande entusiastfotografering.

Sony Alpha 6000
Tillverkare: Sony, www. sony.se
Upplösning: 24 megapixel.
Sensorstorlek: Aps-c (23,5 x 15,6 mm).
Objektivfattning: Sony E.
Skärm: 3 tum (921 000 pixel), vinklingsbar.
Sökare: Elektronisk, 1,44 megapixel.
Serietagning: 11 bilder per sekund med följande fokus.
Inbyggd blixt/mikrofoningång: Ja/nej.
Minne: Sd-kort.
In/utgångar: Usb, hdmi-mini, wifi.
Batterikapacitet: 420 bilder.
Storlek: 12 x 6,7 x 4,6 centimeter
Vikt: 344 gram med batteri och minneskort, men utan objektiv.
Pris: 6 500 kr (8 000 kr med objektiv 16-50/3,5-5,6).

Plus: Bildkvaliteten. Bra sökare. Snabb serietagning. Attraktivt pris.
Minus: Ingen pekskärm. Ingen mikrofoningång.
Betyg (9 av 10)