Det mobila bredbandet blir allt bättre. Utbyggnaden av 4g-nätet gör det möjligt att surfa extremt snabbt, och på vissa platser går det att komma upp i svindlande 80 megabit per sekund.

Men samtidigt som hastigheten stiger sjunker det så kallade maxtaket, alltså gränsen för hur mycket data man får förbruka.

När PC för Alla testade mobilt bredband för fyra år sedan hade varken Net1, Tele2 eller Telenor några begränsningar, men numera finns det inga abonnemang som tillåter ett obegränsat surfande.

Värst hos Telenor

Den mest tydliga försämringen står Telenor för. 2012 hade det obegränsade surfandet ersatts med ett maxtak på 100 GB – och i dag ligger taket på 12 gigabyte.

Den operatör som är sämst i klassen är dock Telia. Här ligger maxtaket på mellan 2 och 8 gigabyte per månad beroende på abonnemang.

För den som bara mejlar och betalar räkningar är ett lågt maxtak inget problem, men det blir svårt att titta på tv och video. En timme framför SVT Play förbrukar drygt 1 GB, och det betyder att Telias mest generösa abonnemang inte ens räcker för en Rapport-sändning om dagen.

Den Telia-kund som vill köpa mer dataförbrukning får betala cirka 70 kronor per gigabyte, och det betyder att det exempelvis kostar cirka 35 kronor att titta på en extra Rapport-sändning.

För en familj som förbrukar 200 gigabyte under en semestermånad i stugan skulle räkningen sluta på över 13 000 kronor!

Stora omkostnader förklaringen

Orsaken till de höjda priserna på data är de stora kostnader som operatören har haft för att bygga upp 4g-nätet.
Det säger Nicholas Rundbom som är pressansvarig på Telia:
– Datatrafiken i våra nät har ökat kraftigt, och eftersom vi gör investeringar i data så behövde vi få till en tydlig koppling mellan kundens dataförbrukning och månadskostnad. Det är en förklaring till varför abonnemangens pris idag primärt styrs av storleken på surfpotten.
Enligt honom räcker det maxtak som Telia har valt för de flesta kunder.
– Snittförbrukningen för mobilsurf i en smartphone är cirka 1 GB – för mobilt bredband något mer.

Den som vill titta mycket på tv och video är i stället hänvisade till sitt fasta bredband.
– Mycket av den konsumtionen gör man i hemmet och därför tror vi på ett fast bredband med mobilt bredband som komplement, säger Nicholas Rundbom.

Fotnot: Efter PC för Allas test har en del villkor ändrats. Telias maxtak ligger exempelvis numera på mellan 3 och 40 GB beroende på abonnemang.

Fakta: Så har maxtaket sänkts


Tabellen visar maxtaket för operatörernas mest kraftfulla abonnemang
- år för år.

Prischock. Operatörernas maxtak har sjunkit och priset per gigabyte skjuter i höjden. Här ser du priset per förbrukad gigabyte om du väljer det mest generösa abonnemanget.

Läs hela PC för Allas test av mobilt bredband på Lajka.se

* Frågor och svar om mobilt bredband.
* Test av alla operatörer
* Så mycket kostar abonnemangen - för fyra surftyper
* Här är operatören med högst maxtak.
* Utmanarna som pressar priset
* Så snabbt kan du surfa.

>> lajka.se/bredband2014