I skuggan av tablet-jättarna som Apple, Samsung och Asus finns det en hel uppsjö små tillverkare som vill vara med och konkurrera med egna surfplattor, speciellt i de lägre prisklasserna. För det mesta har de inte så mycket intressant att komma med, och kvaliteten på den är mycket ojämnt. Det finns en del exempel på riktigt bra köp, men funktionsmässigt erbjuder de inget nytt.

Funktion

Ryska Wexler tillhör en av mycket få som lyckats fånga vår uppmärksamhet. De har tidigare mest varit kända i Sverige som en lite udda tillverkare av e-boksläsare, men nu kommer deras Android-plattor alltså till Sverige. Den som sticker ut lite ur mängden heter Tab 10Q, en 10-tummare som inte bara har mobilt bredband inbyggt, utan plats för dubbla sim-kort.

Vad ska man med det till? Tja, det kanske inte är något för alla, men för den som till exempel bor nära norska gränsen, eller pendlar över Öresundsbron för att jobba, kan det vara ett elände att behöva byta sim eller betala roamingavgifter bara för att kunna kolla mejlen när man är på fel sida om en osynlig linje. Hellre då ha ett kort från vardera land installerat och byta mellan på resande fot.

Wexler Tab 10q
Framifrån har Wexler Tab 10q ett stilrent yttre i samma stil som till exempel en Samsung Galaxy Tab. Den har också samma skärmupplösning, men med lite blaskig färgåtergivning. Fodralet och stället på bilden ingår inte utan får köpas till. 

Sim-kortplatserna samt en mikro sd-läsare sitter bakom en plastpanel baktill på plattan, men hela bakstycket är för övrigt i skönt solid aluminium. Tab 10Q är mer välbyggd än vad vi är vana vid när det gäller budgetplattor från mindre tillverkare.

Konstruktion

Designmässigt är ryssarna uppenbart inspirerade av tillverkare som Samsung. Framifrån är plattan förvillande lika en 10 tums Galaxy Tab 3, med samma vita ram och smalare kanter på kortsidorna. Håller man i den är det dock ingen som kan tänkas förväxla de två, Wexlers platta är betydligt tyngre.

Prestanda

Processorn i Tab 10Q är en fyrkärnig Cortex A7 på 1,2 gigahertz per kärna. Det är samma som i till exempel Lenovo Yoga Tablet 10, och ger duglig prestanda i de flesta situationer. Väldigt högupplöst video får den vissa problem med, och när vi laddar stora pdf-filer tar plattan en liten konstpaus, men annars flyter det mesta på bra.

Batteritiden är ungefär vad vi förväntar oss, Pressar man inte plattan för hårt så räcker batteriet en arbetsdag på åtta timmar. Med 3g-trafik och lite mer krävande appar igång så klarade den ungefär sex timmar innan vi behövde ladda.

Wexler Tab 10q
Plattan är exakt en centimeter tjock. Dess sluttande kanter gör den bekväm att hålla i.

System

Operativsystemet är Android 4.2 utan extra gränssnittsmodifieringar annat än en egen skärmbakgrund och en handfull extra appar. De kunde vi dock varit utan då de övervägande är på ryska eller har med ruska tjänster att göra. Bland annat ser vi ut att kunna beställa taxi i Moskva. Eller något. Min kyrilliska är lite knackig.

Plattan har också två extra app-butiker, Yandex Store som vi senast såg i telefonen Jolla, samt en helt egen app-butik. Det känns helt onödigt eftersom plattan också har Google Play. Nu är varken apparna eller app-butikerna ivägen och ser inte ut att ta upp systemresurser, så något jättenackdel är det inte. Men det kan bli lite förvirrande.

Wexler Tab 10q
Bakstycket är i trevligt solid aluminium, men det bidrar tyvärr till en hög vikt. Kameran baktill är på fem megapixel och tar hyggliga bilder om ljusförhållandena är bra.

Omdöme 

Prismässigt ligger Wexler 1Tab 10q ungefär där vi förväntar oss med tanke på prestanda och funktioner. Nu finns det inte så fasligt många 3g-plattor att jämföra med, men andra med liknande prestanda, skärm och funktioner kostar även de mellan 2 000 och 2 500 kronor, så de 2 300 som är rekommenderat cirkapris här är inte hutlöst.

Plattan finns inte i handeln i skrivande stund, men ska enligt distributören Canman dyka upp i flera stora butiker under sommaren.

Wexler Tab 10q
Tillverkare: Wexler, wexler-global.com
Systemkrets: MediaTek MT8389.
Processor: Cortex A7, 1,2 GHz quad core.
Grafik: PowerVR SGX544.
Minne: 1 GB.
Lagring: 16 GB Flash, plats för mikro sd.
Bildskärm: 10,1 tum ips, 1 280 x 800 bildpunkter.
Ljusstyrka: 233 cd/m2.
Anslutningar: Mikro usb 2, mini hdmi, därlut, dc in.
Trådlöst: 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0, a-gps.
Kameror: 5 megapixel bak, 0,3 megapixel fram.
Operativsystem: Android 4.2.
Batteritid: 6 timmar webbvideo, 8 timmar blandad användning.
Storlek: 24,4 x 17,3 x 1 cm.
Vikt: 623 g.
Pris: 2 300 kronor.

Plus: Välbyggd. Godkända prestanda. Dubbla sim-kort
Minus: Många onödiga appar. Halvdan bildskärm. Ganska tung.
Betyg:  (7 av 10)

Prestanda
Antutu: 13 204 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 2 541 poäng
Sunspider: 1393,5 ms