WRT-serien av routrar från Linksys kan få en och annan teknikentusiasts hjärta att klappa lite snabbare. Det var på dessa routrar som utvecklingen av alternativ firmware baserad på öppen källkod en gång startade, system med namn som OpenWRT, DD-WRT, Tomato och Gargoyle. Till dessa skapar utvecklare egna appar, implementerar protokoll och funktioner som gör routrarna mycket mer innehållsrika än originalsystemet.

Den rörelsen har sedan växt och många fler routrar än Linksys blå har stöd för det alternativa systemet. Faktum är att just WRT1900AC inte har stöd för dessa ännu, åtminstone inte DD-WRT och Open WRT. OpenWRT-stöd ska dock vara på väg, och ett utvecklingskit ska finnas från Linksys.

Design och konstruktion

Den bulkiga designen med blå front, stora antenner och rejäla fötter nertill har stått sig länge nu, och signalerar en router som den nätverkskunniga kan gå lös på med alla detaljinställningar och finjusteringar man kan tänka sig.

Det är en bastant pjäs som tar plats i rummet där man ställer den. Den går att hänga upp på väggen med skruvhål i botten av fötterna som den annars står på. Stora, tydliga ikoner blinkar på framsidan, och fyra spretande antenner tar plats.

Linksys WRT1900AC
Färgerna sitter i. WRT-routrarna har en vid det här laget nästan ikonisk färg och stil. 

Gränssnitt

De flesta av oss är nog däremot mer intresserade av hur routern funkar med programvaran som sitter i när man köper den, och vi lär inte heller bli besvikna. Trots en image av att vara en tekniskt avancerad och lite nördig router är hanteringen av WRT1900AC exemplarisk och inte alls för komplicerad även för de som inte är så insatta. Installationen är mycket enkel. Anslut till wifi (lösenordet står på undersidan av routern), starta en webbläsare och följ en enkel och pedagogisk steg-för-steg-guide på valfritt språk, inklusive svenska.

När routern är färdigkonfigurerad och ansluten till Internet uppdaterar den autoimatiskt sig själv, och du har lätt tillgång till ett flertal bra funktioner. Bland annat har den hela fyra ssid igång, 5 GHz respektive 2,4 GHz skyddade med WPA2-nyckel eller WPS och två likadana öppna gästnätverk.

Linksys WRT1900AC
Baktill hittar vi det mesta förväntade, fyra lan-portar med gigabit-hastighet, en wan-port, och två usb. Det lite ovanliga är att den ena usb-porten också kan ansluta e-sata-diskar.

Funktioner

I gränssnittet kan du sedan enkelt styra åtkomst till dessa, både vilka som ska vara tillgängliga, och vilka enheter som ska få ansluta till dem, allt visualiserat i en snygg visuell nätverkskarta, som tillsammans med effektiv och detaljerad föräldrakontroll ger administratören utmärkt koll på vem som får göra vad på nätet, och när.

Routern har två anslutningar för externa enheter, en usb 3 och en e-sataport som även är usb 2-port. Till dessa kan skrivare och externa diskar anslutas. Med disk ansluten blir routern också en riktigt bra nas och mediaserver. Den är dlna-certifierad för delning till till exempel smart-tv:n. Som filserver kan man låsa och dela upp en drive med användarkonton. Det går även att göra enheten till extern ftp-server.

Linksys WRT1900AC admin
Routern sköts enklast via ett snyggt och lättnavigerat webbgränssnitt. Det finns också smartphone- ochj surfplatteappar för den som föredrar det.

Prestanda

WRT1900AC bygger som namnet antyder poå AC1900-teknik, det innebär att den har en lite nyare chipset och en teoretisk maxhastighet på 1300 Mbps på 5 GHz-bandet och 600 Mbps på 2,4 GHz. I verkliga livet är det ingen router i dagsläget som kommer upp i närheten av sina specade siffror, och Linksys är inget undantag. I vårt test använder vi oss av en pc med Asus instickskort för AC1900-wifi, samt en bärbar dator med ssd ansluten till routerns lan-port. Med denna konfiguration slår Linksys router alla andra vi testat på fingrarna.

Den är snäppet snabbare än de bästa vi testat tidigare på nära håll. Befinner vi oss i samma rum som routern så ligger vi bekvämt på över 600 megabit per sekund. Men det är på avstånd och med hinder i vägen som den verkligen glänser. Tio meter från routern och med en innervägg emellan fick vi fortfarande mycket pigga 410 megabit.

Vi testade upp till 50 meter, med två väggar och ett golv till, och fortfarande fick vi ett par ”pluppar” i signalstyrka och tillräckligt med bandbredd för att strömma Youtube-video. Det är ruggigt imponerande. Antennerna kan vinklas i två lägen, rakt upp eller snett åt sidan, tydligen beroende på om du vill täcka en eller två våningsplan. Och jodå, vi märker skillnaden.

Omdöme

Höga prestanda åtföljs av tre saker som kanske inte är lika positiva. För det första hög strömförbrukning. Vår wattmätare är stadigt parkerad på 12,5 watt. Å andra sidan är det mer troligt att det här är den enda pryl du behöver i en normalstor villa, och inte behöver fundera på homeplugs eller wifi-extenders. För det andra blir routern snabbt varm, så det är inget att gömma undan i en för trång och dammig garderob. Och för det tredje är den rejält dyr. Andra riktigt bra ac-routrar får du för en tusenlapp mindre.

Ska man ha det bästa så är det däremot inget snack om saken. Linksys WRT1900AC är det bäst presterande routern som fortfarande är tänkt för hemmaanvändare, och trots att den har en viss inriktning på teknikintresserade entusiaster så är den också ett utmärkt och lättanvänt val för gemene man.

Linksys WRT1900AC
Tillverkare: Linksys, www.linksys.com
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1900).
Frekvensband: 2,4 GHz, 5 GHz.
Anslutningar: 4 st gigabit lan, gigabit wan, usb 3.0, esata/usb 2.0, dc in.
Trådlös säkerhet: wep, wpa-psk, wpa2-psk, wpa2, wps.
Upnp-stöd: Ja,dlna.
Funktioner: Gästnätverk, filserver, fjärråtkomst, föräldrakontroll, brandvägg med mera.
Användargränssnitt: Webb, smartphoneapp.
Strömförbrukning: 12,5 W.
Storlek (med antenner): 29,8 x 19,4 x 12,2 cm.
Pris: 2 500 kronor.

Plus: Mycket snabb. Exceptionell räckvidd. Mängder av funktioner. Lätt att använda.
Minus: Dyr. Blir snabbt varm.
Betyg: (9 av 10)

Prestanda, 5 GHz ac-wifi.
3 meter: 661 Mbit/s
10 meter: 606,3 Mbit/s
10 meter + vägg: 410,1 Mbit/s