I samband med att Microsoft lade ned supporten för Windows XP i den 8 april var det många säkerhetsexperter som förutsåg stora hackarattacker. Med facit i hand visade det sig att inget av dessa skräckscenarier har inträffat. I alla fall inte än.

I går var det två månader sedan supporten för XP lades ned och enligt säkerhetsföretagens rapporter har det inte inträffat något utöver det vanliga. Det sker visserligen konstant olika typer av attacker, men inget som antyder att XP skulle vara mer sårbart än tidigare har inträffat.

attacker windows xp

Innan supporten för XP lades ned uppgav många säkerhetsexperter att hackare kan sitta på okända säkerhetshål i operativsystemet som kan komma att användas strax efter att det pensionerats.

Hittills har emellertid det inte skett.

Enligt Andrew Storms på säkerhetsföretaget Cloudpassage är det omöjligt att sia hur det kommer att gå för XP framöver.

– Kunde jag förutsäga om XP kommer att råka ut för attacker i framtiden skulle även kunna förutsäga vilka som vinner världsmästerskapet i fotboll, säger Andrew Storms.

Det betyder dock inte att Windows XP bör anses som säkert. Även om det inte skett några större attacker hittills betyder det inte att operativsystemet är skottsäkert i framtiden.

En stor risk är att Microsoft täpper till ett allvarligt säkerhetshål i exempelvis Windows 8 eller Windows 8, som även drabbar XP. Då kan hackare undersöka koden och hitta samma svaghet i XP. Eftersom XP inte längre får några säkerhetsuppdateringar kan det stå vidöppet för framtida attacker.

– Vi vet alla att det fortfarande finns buggar i XP och vi måste anta att vissa av dessa kommer göra det möjligt att utföra nolldagarsattacker. Jag är övertygad om att det redan nu pågår handel på den svarta marknaden med information om den är typen av sårbarheter, säger Andrew Storms.

Det senaste året har Windows XPs andel fallit med 12,5 procentenheter, enligt mätföretaget Net Applications. Förra månaden var operativsystemet fortfarande installerat på 33 procent av alla datorer världen över.

IDG News