Allt eftersom våra mobiler har blivit allt kraftfullare, med bättre prestanda och fler funktioner, har en viktig detalj blivit lidande – nämligen batteriet. Vi som är tillräckligt gamla för att varit med om när mobilerna blev populära, minns hur vi brukade ladda dem högst sporadiskt. Idag håller batteritiden i en normal smartphone högst en arbetsdag.

Microsoft Research vill dock ändra på det här. På MIT Tech Review berättade Ranveer Chandra, som arbetar på Microsofts Research-avdelning, att man höll på att undersöka möjligheterna att ta fram en smartphone med en batteritid på upp emot en vecka, utan laddning eller extrabatterier.

Dagens smartphone har prestanda som kan mäta sig med några år gamla datorer. Det är inte helt ovanligt att man använder processorer med två eller fyra kärnor, och internminne på 2 GB.

Prestanda behövs i avancerade applikationer, exempelvis grafiktunga spel, men hårdvaran drar en hel del ström. Lägger man där till faktumet att mobilerna ska vara tunna och lätta, finns det inte mycket utrymme för batterier som håller längre än ett dygn.

Använder du din mobil väldigt flitigt, och kör krävande appar, drar du slut på batteritiden redan innan dagen är slut. Och om du använder 4G, WiFi, Bluetooth och GPS sjunker batterimätaren så fort att du nästan kan se hur den rör sig…

En veckas användning per laddning?

På MIT Tech Review Digital Summit, som hölls i San Francisco den 9-10 juni, var Ranveer Chandra från Microsoft Research en av alla talare.

Under den 15 minuter långa föreläsningen pratade han om problemen med våra begränsade batteritider, samt berättade att man på Microsoft Research jobbade med att försöka ta fram en smartphone som har en veckas batteritid.

Man tittar på två olika alternativ. Det först innefattar att man har två batterier, ett som används vid tunga och krävande applikationer och ett när mobilen är i stand by-läge.

Optimera program för mindre energiförbrukning

Den andra metoden för att få bättre batteritid är mjukvarumässig. Metoden kallas för E-Loupe och går ut på att man optimerar mjukvaran.

Med E-Loupe identifierar man appar som kräver mycket prestanda och därmed batteri. När dessa appar inte används sätts de i ett paus- eller slowmotion-läge för att minska batteriförbrukningen.

Microsoft Research har, enligt Ranveer Chandra, tagit fram flera prototyper av smartphone vars batteritid är längre. I dagsläget har man kunna få 20-50 procent längre batteritid. Det är dock långt från sju dagar, men det är onekligen på rätt väg.

Fler artiklar av Tommy K Johansson hittar du på hans blogg