Om du tänker sätta din avlagda gamla dator i händerna på en ny användare vill du förstås inte lämna kvar några spår av dig. Många har ju fullt med foton, filmer och andra personliga filer på hårddisken, och det är inte en speciellt lockande tanke att någon annan ska komma åt dem.

Att fixa datorn så att den blir redo att lämna över till någon annan är lite knepigt. Så här gör du med en Windows 7-dator:

Nivå: Enkel

Recuva

Tid: 10 minuter
Det här behöver du:

  • En dator med Windows XP eller senare.
  • En internetuppkoppling

Det här lär du dig:

  • Hur du återställer datorn
  • Att radera personliga filer fullständigt.


1. Återställ datorn…

Det första du bör göra är en återställning av datorn. Märkesdatorer har ofta en återställningspartition på hårddisken. För att aktivera den håller du ned vissa knappar på tangentbordet under start. Vilka knappar det är varierar från tillverkare till tillverkare. Ofta gäller Alt+F11. Då startar inte vanliga Windows utan Windows installationsprogram.

Fick du med en återställnings-dvd vid köpet av datorn – då startar du datorn med den i. Eventuellt kan du behöva ändra uppstartsordningen i datorns bios först så att dvd:n startar först.

2. … och rensa den helt

Det här första momentet brukar många göra, men det räcker tyvärr inte. Faktum är att mycket av din information fortfarande finns på diskarna, och det kan tas fram med så kallade filräddningsprogram. Vill du vara helt säker på att ingenting finns kvar att snoka reda på för datorns nästa ägare finns det bra program som kan hjälpa dig.

Ett sådant är Recuva (www.piriform.com/recuva) som kommer från samma företag som gör optimeringsverktyger Ccleaner. Det är egentligen ett program för att rädda raderade filer, men det kan i stället också användas för att söka på disken efter filer som går att rädda, och sedan radera dem helt, genom att skriva över de delar av disken där filen låg med nya ettor och nollor.

Installera programmet när du installerat om Windows, starta det och följ instruktionerna för att välja filtyper att söka efter. Du kanske till exempel vet att det är foton du vill radera och vilken disk som ska genomsökas.

Därefter får du valet att aktivera Djup sökning. Det går mycket långsammare, men kan hitta ännu fler dolda filer. Sedan söker programmet igenom datorn och presenterar en lista med filer som raderats, men går att återställa. I stället för att återställa kan du nu markera de filer du vill bli av med helt (eller helt enkelt markera alla), högerklicka och välja Säker Överskrivning. Nu kan ingen komma åt dina digitala hemligheter.