Riksdagen godkände i går en lagändring som betyder att privatpersoner kan dömas till böter om de tittar på betal-tv via illegala nätverk. Ett exempel på ett sådant nätverk är om flera personer delar på ett simkort, så kallade cardsharingnätverk.

Dessa nätverk har sedan tidigare varit olagliga, men det är först nu som det är olagligt som privatperson att även titta på dessa nätverk.

Branschorganisationen Nordic Content Protection – Stop uppger i ett pressmeddelande att man välkomnar lagändringen. Stops medlemmar består av nordiska tv-operatörer och rättighetsinnehavare.

– Det här var en nödvändig åtgärd från regeringens sida. Sverige är ett av världens hårdast drabbade länder när det gäller cardsharing och lagstiftningen behövde kompletteras. Liknande lagjusteringar har visat sig vara effektfulla i Danmark och Norge. Vi är därför väldigt positiva till att en bred riksdagsmajoritet nu har ställt sig bakom regeringens förslag, säger David Würgler på Stop.

Nordic Content Protection Stop

Enligt Stop uppskattar man att cirka 300 000 svenskar använder sig av dessa cardsharingnätverk.

Stop hävdar att hundratals, och ibland tusentals, personer delar på ett enda kort. Något som leder till att exempelvis Sveriges hockeyklubbar förlorar stora belopp varje år.

– Problemet med cardsharing är tyvärr särskilt utbrett i hockeystäder och vi uppskattar att klubbarna i SHL årligen går miste om miljonbelopp i uteblivna intäkter från tv-sändningarna, så lagändringen är helt klart ett steg i rätt riktning, säger Erik Strandmark som är ansvarig för medierättigheter på Svenska Hockeyligan (SHL).

Straffet för att olovligt titta på betal-tv eller hantera utrustning för cardsharing är böter eller upp till två års fängelse. Den nya lagändringen träder i kraft den 1 augusti.