Testad tjänst: Tunnelbear
Pris vid månadsbetalning: 112 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: 56 kronor per månad

Kanadensiska Tunnelbear är en av få vpn-tjänster som erbjuder en gratis och testa på-variant. Gratisversionen är fullt fungerande, förutom att datamängden bara är 500 mb per månad.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Tunnelbear är en av få tjänster som erbjuder en gratisversion (även om den i praktiken mer är en prova på-version). Det är också en lättanvänd och snabb tjänst. Men riktigt dålig åtkomst till de vanligaste streamingtjänsterna, få betalalternativ och avsaknaden av en pengarna tillbaka-garanti gör att det är en tjänst vi inte kan rekommendera.

Positivt

  • Gratisversion (500 mb/månad)
  • Snabbt
  • Lättanvänt

Negativt

  • Dålig åtkomst till streamingtjänster
  • Ingen pengarna tillbaka-garanti
  • Bara kortbetalning
Denna låga datamängd gör i praktiken att det mer är prova på än gratisversion (att strömma film är exempelvis bara att glömma), men det är ändå något vi uppskattar. Särskilt som Tunnelbear också utmärker sig negativt genom att vara en av få vpn-tjänster som inte erbjuder en pengarna tillbaka-garanti. Det kan gå att få pengarna tillbaka, men det är något som avgörs från fall till fall.

Abonnemangskostnaden är heller inte överdrivet höga. Faktum är att de är oförändrade sedan vårt test för ett och ett halvt år sedan. Att det är dyrare nu beror istället på en klart försämrad växlingskurs.

Ett årsabonnemang kostar 57 kronor (4,99 dollar) i månaden och vid månadsbetalning kostar det 114 kronor (9,99 dollar). Är du beredd att binda upp dig för tre år kan du få ned kostnaden till 38 kronor (3,33 dollar) per månad.

Tyvärr är det enda betalalternativet är kreditkort, vilket är ett minus. Särskilt för dig som vill vara helt anonym.

Snabbt men dåligt för streaming

Även om varken sajt eller programvara är på svenska är Tunnelbear mycket lättanvänt. Det är bara att välja ett av de 48 länder som finns att välja bland, i en lista eller på en karta, klicka på ”On” och sedan är du igång.

Tunnelbear visar sig sedan ha blivit ytterligare en aning snabbare sedan sist och hastigheterna är riktigt bra.

Mot svensk server når vi hela 121 Mbit/s, mot brittiska 102 Mbit/s och mot amerikanska 104 Mbit/s. Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Tunnelbear kommer upp i 48% för svenska servrar, 41% för brittiska och även 42% för amerikanska.
Så långt är Tunnelbear en helt okej vpn-tjänst, men tyvärr visar den sig vara riktigt dålig när det gäller åtkomst till de vanligaste streamingtjänsterna.

Vi kommer åt SVT Play och amerikanska Netflix, men sedan är det stopp. Varken TV4 Play, svenska Disney plus, svenska HBO Max, amerikanska HBO Max eller brittiska BBC Iplayer går att komma åt.

Med tanke på detta är det svårt att rekommendera Tunnelbear, trots fördelar som en gratisversion och bra hastigheter. Det finns helt enkelt för många andra vpn-tjänster som är bättre.

Specifikationer

Tjänst: Tunnelbear vpn
Testad: Oktober 2022
Kontakt: tunnelbear.com
Verksamhetsland: Kanada
Antal servrar: Okänt antal i 48 länder
Sajt på svenska: Nej
Program på svenska: Nej
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja
Antal samtidiga enheter: Obegränsat
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 121 Mbit/s (48%).
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 102 Mbit/s (41%).
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 104 Mbit/s (42%).
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Nej*
Åtkomst till svenska Disney+: Nej*
Åtkomst till svenska HBO Max: Nej*
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Åtkomst till amerikanska HBO Max: Nej*
Pris vid månadsbetalning: 112 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: 56 kronor per månad
Övriga prisalternativ: 37 kronor per månad vid treårsabonnemang, gratisversion med 500 mb data per månad

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 3 av 5