Det är inte bara datorer som drabbas av buggiga operativsystem och krånglande program. Även mobiltelefoner råkar ut för samma problemen, men för det mesta går det att åtgärda med ganska enkla medel.

Av de dominerande mobilplattformarna IOS och Android är det kanske Android som är mest problemdrabbat, vilket bland annat beror på att det är ett väldigt fragmenterat system som inte alltid fungerar lika bra på alla de olika enheter från olika tillverkare som systemet körs på. Tycka vad man vill om Apple, men det faktum att IOS-plattformen endast körs på Apple-tillverkade produkter ger systemet fördelar när det gäller stabiliteten. Apple är dessutom hårdare med att kontrollera vilka appar som tillåts i Itunes än vad Google är när det gäller appbutiken för Android.

krasch mobil

Oavsett om du kör Iphone eller Android är det dock inte helt ovanligt med problem i form av telefoner som hänger sig och appar som kraschar. Innan du lämnar in mobilen på reparation eller bestämmer dig för att inhandla en ny modell kan du dock försöka fixa problemen själv med de här enkla knepen.


Så hanterar du en trilskande Android-enhet

krasch mobil

Avsluta app som låst sig

Om en app du använder har slutat svara på dina kommandon kan du låta systemet tvinga fram en stängning av appen i fråga. Gå till din telefons inställningar från huvudmenyn och välj sedan Appar. I menylistan överst på skärmen bläddrar du sedan till Kör, ­vilket innebär att endast de appar som är igång just nu på telefonen listas.

Välj den app du vill avsluta och tryck sedan på Stoppa i den skärmbild som då dyker upp. Hittar du inte den app som du har problem med i listan under Kör kan du trycka på Visa cachade processer i hörnet uppe till höger.

krasch mobil
Stoppa app. Lyckas du inte avsluta den app du har problem med från dess egna menyer kan du avsluta den från system­inställ­ningarna i Android.

Starta om telefonen

Att starta om telefonen med jämna mellanrum skadar ­aldrig, eftersom det ser till att rensa arbetsminnet och att frigöra systemresurser. Har du haft telefonen igång väldigt länge utan att starta om den, och är en ivrig användare av olika appar och tillämpningar på den, så är det mer regel än undantag att den kommer ­kännas långsammare och långsammare.

Omstarten fixar du genom att hålla in strömknappen på din telefon och välja Stäng av i menyn. Vänta en stund och håll sedan in strömknappen igen tills du ser Android-loggan, vilket innebär att telefonen startar igång igen.

krasch mobil
En ny början. En vanlig omstart av telefonen kan lösa många problem.

Tvinga telefonen att starta om

Eftersom Android är en plattform som är öppen att använda för alla tillverkare finns det ingen standardiserad funktion för att göra en tvingad omstart av telefonen som fungerar för alla modeller. För en stor del av modellerna kan du dock tvinga telefonen till avstängning eller omstart genom att hålla ned antingen endast strömknappen på den eller genom att hålla ned både strömknappen och volym upp-knappen på den.

krasch mobil
Omstartstvång. Det är lite olika hur du gör för att tvinga din Android-enhet att starta om, men att hålla in strömknappen en stund fungerar för en hel del modeller – som på Nexus 4 till exempel (bilden).

Plocka ur batteriet

Om telefonen vägrar svara vad du än gör och vilka knappar du än trycker på är en fördel med Android att du i de allra flesta modellerna, men inte alla, kan plocka ur batteriet.

Har din telefon ett utbytbart batteri tar du bort skalet på baksidan av enheten och tar loss batteriet en stund. Sätt sedan i batteriet igen efter några sekunder och starta telefonen som vanligt igen genom att hålla in strömknappen.

krasch mobil
Batteriet fixar biffen. Vill mobilen inte reagera när du trycker på knappar eller på skärmen kan du plocka ur batteriet ur den.

Återställ till fabriksinställningarna

Har du fortsatta problem med att din telefon låser sig är en sista åtgärd att själv återställa den till fabriksinställningarna. Då blir du i ett ryck av med strulande appar eller trasiga filer som kan tänkas ligga till grund för problemen med telefonen.

Samtidigt blir du emellertid också av med allt du har lagrat på telefonen. Vill du behålla adressboken, bilderna, musiken och dina sms måste du säkerhetskopiera innehållet först.

En bra gratisapp som du kan använda för att kopiera viktig information från din telefon till din dator är Mybackup Pro, som du hittar i Google Play.

När du startar Mybackup Pro första gången får du ange e-postadress och lösenord att skydda dina säkerhetskopior med. För att starta säkerhets­kopieringen väljer du sedan New Backup och markerar vilken typ av data du vill kopiera. Sedan väljer du om du vill säkerhets­kopiera till ett sd-kort på telefonen, till en molntjänst som Dropbox eller liknande eller till din dator genom att du ansluter en usb-sladd från telefonen till den.

krasch mobil
Säkerhetskopiering. Mybackup Pro, som du hittar i Google Play, är en enkel och gratis app för att säkerhets­kopiera innehåll till och från din telefon.

När du har säkerhetskopierat sådant du vill behålla på din telefon är det dags för själva återställningen. Gå först till huvudmenyn på enheten och till inställningarna. Efter det går du till Säkerhetskopiering och återställning i vänstermenyn och trycker på Återställ standardinställningar under Personligt. Slutligen väljer du Återställ telefonen och Radera allt.

Sedan installerar du Mybackup Pro igen på din telefon och väljer Migrate för att kopiera tillbaka de säkerhetskopierade filerna till din telefon.

krasch mobil
Återställning. Att rensa bort allt på telefonen och återställa den kan fixa till dina problem med systemet.

  •  
Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 15 minuter.
Det här behöver du:

  • En mobiltelefon med Android eller IOS, samt (om du använder IOS) en dator med Itunes installerat.
  • En usb-anslutningskabel för din telefon.

Det här lär du dig:

  • Hur du handskas med appar som låser sig och telefoner som kraschar.