Nytt i Windows 8 är att du kan hantera alla dina sparade lösenord med hjälp av något som kallas Autentiseringshanteraren. Den här funktionen kan vara användbar när du vill hålla reda på all din inloggningsinformation eller återställa lösenord som du har glömt. På samma sätt kan det också vara farligt om någon får tillgång till den här sidan utan din tillåtelse.

Med tanke på alla program och webbplatser som kräver inloggning är det inte konstigt att det inte går att komma ihåg alla användarnamn och lösenord. I Windows 8 har man därför gjort det möjligt att enkelt komma åt och återställa informationen.

Dessutom kan Autentiseringshanteraren användas för att ta bort autentisering av webb­platser eller program som inte längre används.

autentiseringshanteraren
1. Starta. Öppna Kontrollpanelen och klicka på Användarkonton och Family Safety, samt sedan på Autentiseringshanteraren (eller direkt på Autentiseringshanteraren om du använder Kontrollpanelens ikonvy).

autentiseringshanteraren
2. Uppgifter. I Autentiseringshanteraren kan du bland annat säkerhetskopiera dina inloggningar. Det finns två flikar, en för lösenord på webben och en för olika Windows-lösenord. Båda fungerar och hanteras likartat.

autentiseringshanteraren
3. Webb. Välj fliken Webbautentiseringsuppgifter och klicka på en inloggning. Du ser adress och användarnamn och kan välja att ta bort inloggningen eller visa lösenordet. I det senare fallet måste du ange din Windows-inloggning.

autentiseringshanteraren
4. Windows. På fliken Windows-autentiseringsuppgifter skiljer det sig en aning. Du kan inte tjuvkika på ditt lösenord, men i gengäld kan du redigera både användarnamn och lösenord. Även här kan du ta bort inloggningsuppgifterna.

Microsoft Windows 8.1 Sve (64-bit OEM)

Bästa pris just nu: 1129 kr

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Windows 8.
Tid: 30 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att hantera dina inloggningsuppgifter i Windows.