Du är bra på att komponera melodier som fastnar i folks huvuden eller på att skapa tunga, coola trumbeat. Du spelade instrument som yngre, men har inte riktigt kommit igång med de digitala varianterna. Kanske har du ett musikprojekt som behöver en kickstart. Känner du igen dig?

Låt oss presentera FL Studio, ett av de mest populära programmen för att skapa musik. Det används av Sveriges i dag starkast lysande stjärna inom elektronisk dansmusik – Avicii. Det är också ett av de enklaste programmen att komma igång med och har allt du behöver för att komponera, arrangera, spela in, redigera, mixa och mastra i professionell kvalitet.

Vi bjuder här på guiden som hjälper dig att komma igång att skapa din nya spännande musik och att sprida den till en potentiell publik – och som kanske gör dig till nästa stora svenska musikexport!

1. Ladda ned och installera

Installationsfilen för FL Studio 11 är runt 300 megabyte stor och finns att ladda ned på www.image-line.com/flstudio Klicka på DEMO uppe till höger. Välj sedan något av ­nedladdningsalternativen till vänster på sidan du kommit till.

FL Studio musik

Programmet är gratis att testa! Det enda som är avstängt tills du köpt en registreringsnyckel är laddning av tidigare sparade projekt. Det krävs inga speciella förberedelser och hela installationen går att genomföra genom att klicka på Next och Yes-knapparna som följer.


2. Ladda in en låt och spela upp den

Starta FL Studio när installationen är klar. Det första du kan göra för att få bättre överblick av programmet är att ladda in en av de medföljande demolåtarna. Klicka på F8 om du inte ser Browser-fönstret (se FL Studios gränssnitt nedan). Klicka på Cool stuff för att se låtarna där. Högerklicka på en av dem och välj Open för att öppna den. Allt som ingår i låten laddas nu in: ljud, noter, effekter och inställningar. Tryck på start/play-knappen eller mellanslagstangenten för att spela upp. Testa att klicka runt på allt i gränssnittet under tiden som låten spelas för att få bättre grepp om vad som är vad.

FL Studio musik

När du känner att du är redo att skapa din första låt väljer du File, New från menyn längst uppe till vänster och klickar på No om du får frågan att spara demolåten.

3. Skapa ett eget beat

Melodier och rytmer skapar du först i Step Sequencer, som är det lilla fönstret med pluppar. Klicka på F6 om du inte ser det. Varje rad innehåller ett eget ljud och varje tänd plupp visar när ljudet ska spelas. Högerklicka på knappen Kick och välj Fill each 4 steps. Klicka på plupp nummer 13 för Clap och 3, 7, 11, 15 för Hat. Avsluta med att klicka på plupp 5 och 13 för Snare. Skulle du råka klicka fel kan du ta bort med högerklick. Tryck på mellanslag för att spela upp ditt första house-beat. Om inget hörs, se till att den lilla PAT-knappen till vänster om start-knappen är ikryssad.

FL Studio musik

4. Byt ljud

Nu kanske du vill ändra på bastrumman eller något av de andra ljuden. I Browser-fönstret klickar du då på Packs, Drums, Kicks för att få fram en lista med alla bastrummor som ingår. Det går att lyssna på varje trumma genom att klicka på den en gång. Markera den som heter Grv kick 12 och dra över till Kick-knappen i Step Sequencer-fönstret. Du kan så klart lägga till fler ljud om du vill genom att dra och släppa dem i Step Sequencer.

5. Skicka alla ljud till ­respektive Mixer-kanaler

Varje kanal med trumljud ska nu skickas in i Mixer. Klicka på bastrumman i Step Sequencer så att lampan till höger om knappen lyser grönt. Lamporna för de andra kanalerna ska vara släckta. Gå till Mixer-fönstret. Tryck F9 om det inte syns. Högerklicka på stapeln för Insert 1 och välj Link selected channels, To this track. Upprepa samma sak för de andra trumljuden så att namnet på varje ljud visas som en stapel i Mixer-fönstret.

FL Studio musik

6. Lägg på effekter

I Mixer-fönstret (se ovan), klicka på stapeln för Snare. Längst bort till höger finns det plats för åtta effekter per ljud. Klicka på pilen för den första raden och välj Fruity Reverb 2. Om du trycker på mellanslagstangenten hör du att virveltrumman har fått en efterklang. Klicka på pilen i plugg-fönstret som öppnades tidigare och välj Presets, Drum Room. Dra i ratten för Low cut en aning medsols för att minska basen i efterklangen. Experimentera gärna med att lägga på fler effektpluggar på ljudet.

FL Studio musik

7. Skapa arrangemang

Du har tidigare skapat ett Pattern med fyra trumljud, men ännu inte något arrangemang. Det gör du i fönstret Playlist (F5). Se till att ditt pattern är valt i Step Sequencer och att ikonen med en pensel på är tänd i Playlist. Klicka med muspekaren på området till höger om Track 1 för att måla dit det Pattern som ska spelas. Klicka på knappen SONG till vänster om start/play-knappen och på mellanslagstangenten för att spela upp ditt nya arrangemang.

FL Studio musik

8. Skapa en bas med piano roll

Nu är det dags att skapa en enkel basslinga med mjukvarusynten Harmor. Klicka på PAT igen och + i Step Sequencer för att skapa ett nytt Pattern. Gå in i Browser-fönstret och klicka dig ned till Plugin presets, Generators, Harmor. Dra och släpp ljudet Simple bass i Step Sequencer-fönstret. Höger­klicka på den nya kanalen som då skapats och välj Piano Roll. Nu kan du rita basens noter.

Vi har valt att lägga in fyra C4-noter i baktakt (se bild). Upprepa steg 3 och 5 för ditt nya basljud. Sänk volymen för basen i Mixer-fönstret något och klicka på SONG för att spela upp din nya låt.

FL Studio musik

Mycket svårare än så här är det inte. Nu kan du själv fortsätta, till exempel med att lägga till fler spår med ljud.


Här kan du ladda ner vår demolåt!

surftips.se/flstudio
Välj Spara eller Spara fil (beroende på vilken webbläsare du använder) och spara zip-filen på valfritt ställe på din dator. Packa sedan upp (extrahera) filen så har du en flp-fil du kan öppna i FL Studio!

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: FL Studio.
Tid: 30 minuter.
Det här behöver du:

  • FL Studio 11 Producer Edition (www.image-line.com/flstudio). Gratis att testa. Kostar cirka 1 400 kronor för online-versionen, inklusive alla framtida uppdateringar.
  • Dator med minst två gigahertz Intel Pentium 4 eller AMD Athlon 64 (eller senare), 32- eller 64-bitars Windows XP/Vista/7/8. Ljudkort som kan hantera Directsound. Stöd för asio/asio2 krävs för inspelning.
  • Hörlurar. (Med ett par bra, heltäckande lurar behöver du inte ljudterrorisera din omgivning och får bättre känsla för att alla frekvenser sitter på rätt plats. Bra ­märken är Beyer Dynamic och AKG.)
  • Högtalare. (Kör du bärbart går det inte att förlita sig på högtalarna i datorn. Koppla till din stereo eller investera i ett par bra högtalare som kan spela frekvenser mellan cirka 50 hertz och 18 kilohertz.)
  • Midi-klaviatur. (Inte nöd­vändigt men du slipper spela på tangentbordet och klicka fram melodier med musen. Det kopplas via usb till datorn och kostar från 500 kronor.)

Det här lär du dig:

  • Grunderna i FL Studio.
  • Att göra en låt.
  • Hur du sprider din musik.