Tillväxten för Windows 8 stötte på patrull under förra månaden då operativsystemet för första gången tappade marknadsandelar. Det visar siffror från mätföretaget Net Applications som släpptes i går.

Enligt Net Applications hade Windows 8 och Windows 8.1 tillsammans en marknadsandel på 12,5 procent världen över. Det är en minskning med en tiondel av en procentenhet jämfört med maj.

Bland de datorer som kör Windows står Windows 8 nu för 13,7 procent av alla installationer världen över. Windows som plattform har en global marknadsandel på 91,5 procent enligt Net Applications.

windows 8 vista

De nya siffrorna visar att tillväxten för Windows 8 nästan är i klass med Windows Vistas sega tillväxt när det släpptes 2007. Ett operativsystem som av många anses vara ett av Microsoft största floppar.

Samtidigt som Windows 8 tappade under juni ökade istället Windows 7 med en halv procentenhet. Windows 7 hade i slutet i juni en marknadsandel på 50,6 procent och det var fjärde månaden i rad operativsystemet ökade sina andelar.

Faktum är att Windows 7 har haft en 50 procent högre tillväxt än Windows 8 de senaste sex månaderna.

Windows XP vars support lades ned i april hade under förra månaden fortfarande en andel på 25,3 procent bland alla datorer världen över och 27,7 procent bland de datorer som kör Windows.

IDG News

Är Windows 8 en flopp?
Just nu
50% 50%