Två tyska programföretag rapporterar att NSA använder sig av ett speciellt verktyg för att spåra användare av anonymiseringsnätverk. Anonymiseringsnätverk används ofta journalister och dissidenter.

NSAs verktyg som uppges gå under namnet Xkeyscore har tidigare nämnts av bland annat visselblåsaren Edward Snowden. Men enligt vissa observatörer kommer den senaste information från en annan källa.

De båda tyska programföretagen, Norddeutscher Rundfunk och Westdeutscher Rundfunk, avslöjar inte sina källor för den nya upptäckten, men hävdar att handlar om tidigare anställda och experter på NSA. Enligt källorna ska Xkeyscore användas aktivt av NSA i dag.

nsa avlyssnar tor

Framförallt är det anonymiseringsnätverket Tor som nämns i rapporten. Tor är ett populärt verktyg som låter användarna dölja sina spår på internet, och även kringgå brandväggar i länder som censurerar delar av internet.

Tor startades från början av den amerikanska flottan, och har tidigare varit en nagel i ögat för NSA.

Enligt de tyska programföretagens rapport använder NSA sig av Xkeyscore för att bevaka två servrar i Tor-nätverket, varav en som är placerad i Tyskland och som agerar som en av grundpelarna i nätverket.

Rapporten hävdar att Xkeyscore kan identifiera de som använder sig av Tor. Övervakningen är dock utformad på ett sådant sätt att den inte samlar in information om användare i fem länder, Australien, Nya Zeeland, Storbritannien, Kanada och USA. Detta på grund av att dessa länder samarbetar vad gäller informationsutbyte.

Förutom Tor uppger rapporten att andra anonymiseringsnätverk bevakas som exempelvis Hotspotshield, Freenet, Centurian, Freeproxies.org, Megaproxy, Privacy.li samt en tjänst för anonym e-post som heter Mixminion.

NSA uppger i ett uttalande till de tyska programföretagen att användandet av Xkeyscore inte bryter mot några amerikanska lagar.

Rapporten i sin helhet hittar du här.

IDG News