Samsung har sedan ett par år tillbaka fått en hel del kritik för att ständigt lansera sladdriga mobiltelefoner och surfplattor. I alla fall jämfört med konkurrenterna. Tidigare i år har vi bland annat testat telefonen Galaxy S5 och Pro-plattorna från Samsung. Trots topphårdvara lyckades dessa enheter inte imponera på oss konstruktionsmässigt.

Men under sommaren lanserade Samsung en surfplatta som inte bara kan konkurrera när det kommer till prestanda, utan också design. Med Galaxy Tab S visar Samsung äntligen att de faktiskt kan bygga en riktigt bra surfplatta.

Samsung Galaxy Tab S SM-T800 16 GB
Galaxy Tab S har samma mönstrade yta baktill som smartphonen Galaxy S5. Om man gillar det är en smaksak, men Tab S är i vilket fall som helst väldigt välbyggd, och känns på samma gång lätt och stabil.

Prestanda

Det finns ett gäng versioner av Tab S som inte bara är olika stora, utan ser annorlunda ut på insidan. Vi har fått testa 10,5-tumsversionen med Wi-fi och Samsungs egenutvecklade systemkrets Exynos 5 Octa. Men det finns också en 4g-version av plattan som kör Qualcomm Snapdragon 801 i stället för Samsung Exynos.

Snapdragon 801 är för tillfället den snabbaste systemkretsen som vi kan lägga vantarna på för tillfället. Men trots att Tab S inte kör Snapdragon 801 så är ändå prestandan hög. Riktigt hög. Qualcomms senaste systemkrets sitter i Galaxy S5, och nästan alla andra topptelefoner på marknaden just nu, ger enheten riktigt hög poängställning i benchmarkprogrammet Antutu. 35 000 poäng, för att vara exakt. Men systemkretsen i Tab S ligger inte långt efter då den får 33 500 poäng i samma test.

Bildskärm

Denna poängställning är ännu mer imponerande när vi räknar in att plattan driver en skärm med WQHD-upplösning, alltså 2 560 x 1 440 pixlar. Någonting vi ofta uppskattar i telefoner och phablets från Samsung är förstås själva displayen. Den färgsprakande oled-panelen i Samsung Galaxy S5 är riktigt bra, även om telefonen i helhet inte imponerar.

Tyvärr har vi aldrig fått uppleva denna färggranna skärm i surfplattor. Men nu äntligen har Samsung tagit sitt förnuft till fånga och satt dit en Super Amoled-skärm i stället för en lcd-panel. Tab S agerar milstolpe i Samsungs platthistoria och förhoppningsvis kommer Samsung fortsätta denna trend. Oled-panelen ger Tab S det där lilla extra som för tillfället saknas på plattmarknaden idag. Visst, Sony har kommit ganska långt genom att använda en tft-skärm med Bravia-teknik och Triluminous-display i sin Xperia Z2 Tablet. Men när vi lägger plattorna bredvid varandra så ser vi verkligen att hur bra skärmen i Tab S egentligen är. Och Samsungs platta har verkligen övertaget när det kommer till färgåtergivning, svärta och kontrast.

Design

Samsung Galaxy Tab S är praktiskt taget en stor Galaxy S5. Men inte alls lika sladdrigt byggd. Surfplattan är ovanligt stabil och solid för att vara en Samsung-enhet och företaget har lyckats väl när det kommer till att hålla vikten nere. Något som vi verkligen älskade med Sony Xperia Z2 Tablet var att vikten låg på endast 440 gram. Nya Tab S ligger inte långt efter på 465 gram.

Detta är en markant viktminskning om man jämför med Samsungs Pro-plattor, som släpptes tidigare i år, vilka vägde närmare 800 gram. Tab S:s 465 gram gör att vi kan hålla i plattan med en hand under en längre tid utan att det blir jobbigt.

Samsung Galaxy Tab S SM-T800 16 GB
Givetvis finns det tillbehör till Galaxy Tab S! Som ett ställ och ett bluetoothtangentbord.

System

Som vanligt när det kommer till Samsungs mobila enheter så följer det med ett gäng förinstallerade appar som du inte kan avinstallera när du köper Tab S. Samsung har dock blivit mycket bättre med bloatware på senare tid, men företaget lägger ändå in appar som Hancom Office Viewer, Remote PC, WebEx och Sidsynkronisering.

Klickar vi oss in i Galaxy App-butiken och klickar på fliken Galaxy Gifts så kan vi ta del av en hel del trevliga erbjudanden som tre månaders gratis prenumeration på Marvel Unlimited, ett par månader gratis Evernote Premium, 50 GB lagring på Dropbox i två år och extra resurser i ett par spel. Det finns alltså en hel del trevliga erbjudanden som Samsung bjuder på. Dock ingenting som får oss att börja studsa av lycka.

Omdöme

Samsung har äntligen levererat en premiumenhet som faktiskt känns premium. Stabil, funktionell och oledpanelen är verkligen en fröjd för ögat. Detta är utan tvekan en av de bästa surfplattorna på marknaden just nu. Har du tidigare funderat på att köpa en Samsungplatta, men inte gjort det på grund av att de är för plastiga eller instabila, så bör du definitivt ta en titt på Tab S.

Samsung Galaxy Tab S SM-T800 16 GB
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Systemkrets: Samsung Exynos 5 Octa 5420.
Processor: Quad-core 1.9 GHz Cortex-A15 & quad-core 1.3 GHz .Cortex-A7.
Grafik: ARM Mali-T628.
Minne: 16 gb lagring, plats för mikro sd.
Lagring: 2 GB.
Skärm: 10,5 tum amoled, 2 560 x 1 440 bildpunkter, 288 ppi.
Kamera: 8 megapixel bak m led, 2 megapixel fram.
Anslutningar: Mikro usb 2.0, headset.
Kommunikation: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4, gps, ir.
Batteri: 7 900 mAh.
Batteritid: Cirka 9 timmar blandad användning.
OS: Android 4.4.2.
Övrigt: Samsung Knox, fingeravtrycksläsare.
Storlek: 24,7 x 17,7 x 0,7 cm.
Vikt: 465 g.
Pris: 5 000 kronor.

Prestanda:
Antutu Benchmark X: 33 500 poäng
3d Mark Ice Storm Unlimited: 13 382 poäng

Plus: Premiumkänslan. Bildskärmen.
Minus: En skvätt bloatware. Inte usb 3.

Betyg: 5 av 5