Det är inte lång tid kvar till valet, men en stor del av väljarna är fortfarande osäkra. Om du är en av dem finns det gott om sajter som kan hjälpa dig. Du kan exempelvis titta på valdebatter och partiledarintervjuer, bygga din egen drömregering och göra interaktiva valkompasser som hjälper dig att hitta ett parti som tycker som du.

Här är tio bra sajter som hjälper dig att gör rätt val.

Metro

Valkompassen hjälper dig välja rätt

Den 9 september är det riksdagsval, och du som har svårt att bestämma dig kan få hjälp av nyhetsbyrån TT:s valkompass. Upplägget är enkelt. Du får ta ställning till ett antal påståenden – och utifrån dina svar får du se vilket parti som ligger närmast dina åsikter. Du får också läsa mer om själva sakfrågan.

Valkompassen finns hos många dagstidningars sajter, till exempel hos Metro. Vill du ha den på andra språk än svenska kan du gå in på Sveriges Radios sajt.

www.metro.se
sverigesradio.se


Expressen

Fler förklaringar hos Expressen

Expressen har gjort en egen variant av Valkompassen. Förutom själva frågorna kan du titta på korta videoklipp där statsvetaren Jenny Madestam förklarar vad frågan handlar om.

www.expressen.se


Hitta rätt parti i kommunen

Du missar väl inte att det även är val till kommun och landsting. Trots att de valen egentligen påverkar oss mer i vår vardag är intresset ofta lågt. I år har dock Sveriges Television lanserat en Valkompass även för dessa val. Ange bara vilket landsting eller vilken kommun du bor i så får du hjälp att hitta rätt parti utifrån de lokala frågorna.

För dig som är mest intresserad av rikspolitiken finns förstås en valkompass för riksdagsvalet även hos SVT.

valkompassen.svt.se


Följ valet på tv

Både SVT och TV4 har givetvis fullmatade valsajter. Här kan du titta på valdebatterna, partiledarintervjuerna – och ta del av all annan valbevakning.
svt.se/val
www.tv4play.se


SR

Kan du bli statsminister?

Skulle du klara av att bli statsminister? Sveriges Radio har gjort en kul frågesport med kunskapsfrågor som deras experter anser att en statsminister bör klara av. Testa om du gör det!

sverigesradio.se


Senaste nytt i Messenger

Sveriges Radio har en omfattande valsajt, och de har även lanserat en egen valbot. Det här en gratistjänst som via Facebook Messenger håller dig uppdaterad kring vad som händer i valrörelsen just nu.

sverigesradio.se/val
m.me/srvalet


Datastory

Bygg din egen regering

Oavsett valresultat lär det bli svårt att bilda regering. Sajten Datastory, som presenterar nyheter med hjälp av statistik och fakta, har några kul verktyg där du får försöka bilda en regering. Matcha dina favoritpartier och kolla om din regering har några chanser att överleva.
www.datastory.se


Så röstar du...

Om du är osäker på hur du kan rösta, när du får ditt röstkort och liknande praktiska frågor kan du gå in på Valmyndighetens fullmatade sida. Här finns även intressant statistik från tidigare val.

www.val.se


Riksdagen

... och så funkar valet

Så här inför valdagen kanske det kan vara läge att fräscha upp sina kunskaper i samhällskunskap. Riksdagen har en fullmatad valsajt som förklarar allt viktigt i text, bild och video.

www.riksdagen.se/sv/valet-2018


Tjäna pengar på valet

Ett val är inte bara viktigt för demokratin. Det är också en ”tävling” och precis som på hästarna och fotbollslag går det att satsa pengar.
Sajten Braodds sammanställer oddsen från flera olika vadslagningsinstitutet. I skrivande stund får du exempelvis 21 gånger pengarna om den nuvarande regeringen sitter kvar.

www.braodds.com