Så här såg det ut när vi först packade upp Surface Pro 3 för ett par dagar sedan. Nu har vi synat den i sömmarna mer ingående. Står sig första intrycket?

Ända sedan Microsoft flaggade för att de skulle ge sig in i pc-branschen med de första Surface-modellerna har de varit noga med att påpeka att Surface är tänkt som ett showcase för hur de vill att en tablet-pc med deras operativsystem optimalt ska se ut och fungera, inte nödvändigtvis något som ska konkurrera ut andra pc-tillverkare. Då kanske de ska sluta bygga dem så förbaskat bra.

Ettan och tvåan av Surface Pro var inte så mycket mer än ett par i och för sig välbyggda pc-plattor, som på de flesta punkter liknade de som andra tillverkare också lanserade ungefär samtidigt. Nu är nummer tre här, och den här gången har Microsoft tänkt till runt konceptet och användarupplevelsen. De visar på en handfull punkter upp format och funktioner som de hoppas ska kunna sätta trend för branschen.

Microsoft Surface Pro 3
3:2-format på bildskärmen innebär bland annat att du får fler rader synliga när du jobbar i Excel. Kanske inte det mest underhållande i nyhetsväg, men faktiskt rätt matnyttigt. Att det dessutom är qhd-upplösning gör sitt till.

Bildskärmen

Det som är mest tydligt är bildskärmen. Microsoft menar att bildförhållandet 16:9, som i princip är standard i alla notebook-pc och de flesta surfplattor, inte är det bästa, och satsar istället på 3:2. Det är ett mellanting mellan bredbilden i 16:9 och 4:3 som man hittar i bland annat Ipad och äldre datorskärmar.

Med 3:2 får vi lite bättre överblick på webbsidor, och framfö rallt i Office-program där annars för mycket av skärmytan tenderar att upptas av verktygsfält. Vilket ju i och för sig är Microsofts designval, som de nu byter skärmformat för att åtgärda. Men men…

Vi ser inte att det i de allra flesta fall ger någon enorm fördel med 2:3, men å andra sidan är det ingen större nackdel heller. Skärmen är trevligt pixeltät med sina 2 160 x 1 440 bildpunkter, god ljusstyrka, bra kontrast och färger. Möjligen är färgmättnaden något låg, men det är en smaksak.

Konstruktion

Till det yttre är Surface Pro till större delen samma bygge som förr, fast tunnare och lättare. Stilen känns igen. Kantigt bakstycke med avfasade kanter, liten list runtom baktill för ventilation, och ett stort stöd nedtill.

Stödet är numera steglöst och står stadigt i vilken vinkel du än ställer det. Det var något som vi störde oss mycket på i första Surface Pro som bara hade ett läge, och störde oss lite på i Surface Pro 2, som hade två fasta lägen, så det här är en klar förbättring.

Microsoft Surface Pro 3
Baksidan är helt slät så när som på skarven för stödet och en fem megapixels kamera.

Till Surface Pro 3 släpps också ett nytt tangentbord. Det behövs eftersom de gamla modellerna har fel format för den nya skärmen (de går att använda men det är inte direkt snyggt). Nya tangentbordet håller bra klass, är lite rymligare, och har en klart förbättrad musplatta.

En kul detalj är att framkanten går att vinkla upp och fästa med magnetlås mot den svarta kanten under skärmen, så att tangentbordet blir vinklat. Det gör det bekvämare att skriva på och ska också göra konstruktionen stadigare om man sitter med den i knät.