Säkert har det hänt dig att du haft ett Excel-dokument med en kolumn som innehåller textdata som du hellre skulle vilja ha i flera kolumner. Det kan till exempel handla om att för- och efternamn står tillsammans i en kolumn, men att du för din tillämpning behöver separera dem och ge dem var sin kolumn.

Excel är ett oerhört smidigt verktyg och det finns flera sätt att göra en sådan förändring i ett dokument. Men en variant som är förvånande enkel och känns nästan magisk är att utnyttja Snabbfyllning.

Här visas namnsepareringen, men med samma metod kan du exempelvis ta ut enbart initialer ur namn, formatera telefonnummer, dela upp e-postadresser, ändra Förnamn Efternamn till Efternamn, Förnamn och nästan vad du vill.

snabbfyllning Excel
1. Reservera kolumner. Om dina namn finns med både förnamn och efternamn i en kolumn som du vill dela på, se till att det finns två tomma kolumner till höger om din nuvarande kolumn. Infoga dem om de saknas.

snabbfyllning Excel
2. Skriv förnamn. Placera markören i cellen till höger om det första namnet och skriv in samma förnamn i den cellen som du har i cellen intill. Flytta sedan markören till cellen under den du skrev namnet i.

snabbfyllning Excel
3. Dags för funktionen Snabbfyllning. Byt nu till menyfliken Data och klicka där på Snabbfyllning. Som genom magi fylls nu hela kolumnen med förnamn från din ursprungskolumn till ­vänster!

snabbfyllning Excel
4. Upprepa i nästa kolumn. Gör nu om samma procedur med efternamnen i nästa tomma kolumn. Därefter kan du bara radera den första kolumnen och dina namn är nu uppdelade på två kolumner.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Excel 2013.
Tid: 10 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att formatera om data i Excel-kolumner med hjälp av Snabbfyllning.