Du kan bli smittad av virus bara genom att titta på bilder på internet. Ett nytt säkerhetshål, som upptäcktes av Microsoft i mitten av september, gör det nämligen möjligt att smitta din dator enbart genom att du surfar in på en webbsida som innehåller en infekterad bild. Säkerhetshålet klassas som kritiskt av företaget vilket innebär att Microsoft ser stor risk att det kommer att användas för spridande av virus och maskar.

– Vi har inte sett något virus som utnyttjar säkerhetsluckan ännu men redan nu finns så kallade proof-of-concept-virus ute (som visar att principen fungerar), säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.

Säkerhetshålet innebär att någon kan plantera skadlig kod i vanliga jpeg-bilder. Så snart du tittar på bilderna, och därmed aktiverar bildvisningskomponenten gdi+, kan elak kod föras över till din dator och sedan smitta den.

Service Pack 2 räcker inte

Eftersom det inte bara är Windows som är i riskzonen räcker det inte med att uppgradera till Windows XP Service Pack 2, som nyligen släppts. Har du något av programmen i rutan till höger installerat bör du snarast uppdatera dessa för att gå säker från det potentiella hotet.

Microsoft har tagit fram säkerhetsuppdateringar till alla sina program som riskerar att utsättas för sårbarheten och det finns nu också ett verktyg på företagets sajt där du kan kontrollera om du har något sådant program installerat.

Andra program i riskzonen

Men även om du uppdaterar dina program finns risk att du inte är skyddad. Program som innehåller gdi+ och inte kommer från Microsoft löper också risk att utsättas för säkerhetshålet. Vill du vara helt säker på att du inte är i riskzonen bör du därför följa Microsofts guide som du hittar här.

16 program som kan smittas

-Windows XP och Windows XP med SP1
-Office XP (Word, Excel, ­Powerpoint, Access, Publisher, Frontpage)
-Microsoft Office 2003 (Word, Excel, Powerpoint, Access, Publisher, Frontpage)
-Outlook/Outlook Express
-Microsoft Pictureit 7 (alla versioner)
-Microsoft Pictureit 9 (alla versioner)
-Microsoft Greetings 2002
-Microsoft Digital Image Pro 7.0
-Microsoft Digital Image Suite 9
-Windows XP 64 bit Edition (2003 och SP1)
-Windows Server 2003 (även 64-bit Edition)
-Microsoft Project (både 2002-2003)
-Microsoft Visio (både 2002-2003)
-Visual Studio.net (både 2002-2003)
-Microsoft Producer for Office Powerpoint (alla versioner)
-Internet Explorer 6