Vi testar inte datorkomponenter så ofta i PC för Alla, det överlåter vi oftast åt våra kumpaner på PFA Extreme, men då och då får vi in prylar att stoppa in i pc:n som vi inte kan låta bli att kika på. Extreme Pro SSD från Sandisk, som visades upp på Computex tidigare i år och som sedan släpptes för försäljning under sommaren, är en sådan.

Kolla prislappen

Extreme Pro SSD finns i tre storlekar, 240, 480 och 960 gigabyte, och är alltså något du kan ersätta datorns mekaniska disk helt med, om du inte har extremt stora lagringsbehov. Diskarna är inte direkt billiga. Den vi testade var modellen på 480 gigabyte, som kostar drygt 3 000 kronor.

Det går att få en 480 eller 512 gigabyte stor ssd för drygt tusenlappen mindre. Den här storleken på ssd gör den i vårt tycke mycket lämplig för att uppgradera en bärbar dator med. I en stationär pc har du oftast plats för en ssd som systemdisk och en stor mekanisk lagringsdisk.

Sandisk Extreme Pro SSD
Sandisk Extreme Pro SSD är relativt lätt tack vare ett chassi som kombinerar plast och metall. Den är 7 millimeter tunn. 

Lämplig för gamers

Det är en NAND Flash-disk i 2,5-tumsformat och sata 3-anslutning. Pci Express blir allt vanligare som alternativ för de dyraste och bästa ssd-erna, men det är fortfarande lite av en nisch och i många fall är sata fortfarande anslutningen att föredra. Bland annat om du vill uppgradera en befintlig stationär burk eller även en bärbar pc, där en sån här disk kan ge ett rejält prestandalyft.

En påtaglig nackdel för just bärbara datorer är dock att enheten inte har något stöd för kryptering. Det gör att data är öppet läsbara för den som skruvar loss disken och stoppar in i en annan dator. Inget stort problem för det mesta om datorn är inlåst i hemmets trygga vrå, men det kan innebära en säkerhetsrisk för bärbara datorer, speciellt på företag. Sandisk säger sig rikta in sig på proffs och gamers med dessa ssd, och i så fall tycker vi att gamers är de som den känns mest lämpad för.

Prestanda

Prestandamässigt övertygar Extreme Pro SSD verkligen. Den är specificerad till 550 MB/s läsning och 515 MB/s skrivning. I vår testdator, med en Intel Core i5 2400, 8 GB 1600 MHz-minnen och Windows 8.1, kom vi inte upp i riktigt de siffrorna, men väl i respektingivande 518 MB/s i läsning och 470 MB/s i läsning i sekventiellt test med CrystalDiskMark 3.0.

I HD Tune, vilket vi brukar använda för disktest i datortester, och som testar med varierad diskanvändning, får vi en genomsnittshastighet på 367 MB/s för läsning och 322 MB/s för skrivning. Det vi uppskattar där är dock hur konsekvent resultatet är. Vi ser bara minimala variationer över disken.

Omdöme

Sandisk Extreme Pro SSD kommer med en fabriksgaranti på hela tio år. Det innebär att disken troligen överlever datorn du stoppar in den i, även om du skulle köpa nytt idag. För den som tänker långsiktigt och vill ha den där extra tryggheten kan det kanske vara värt det.

Sandisk Extreme Pro SSD är inte unik, den har tuff konkurrens av exempelvis 850 Pro från Samsung som är i liknande storleksklass, har liknande pris och även den erbjuder 10 års garanti. Vi skulle säga att bägge är riktigt bra köp. Så håll koll på prislägena och slå till på den som ger bästa dealen.

Sandisk Extreme Pro SSD 480GB
Tillverkare: Sandisk, www.sandisk.com
Diskformat: 2,5 tum
Gränssnitt: Sata 3, 6 Gbps
Lagringsteknik: MLC NAND Flash
Kontrollkrets: Marvell 88SS9187
Lagringsvolym: 480 GB
Prestanda, läsning*: 367,1 MB/s
Prestanda, skrivning*: 321,8 MB/s
Prestanda, söktid: 0,1 ms
Storlek: 100 x 70 x 7 mm
Vikt: 58 g
Övrigt: 10 års garanti
Pris: 3 100 kronor

*Genomsnittshastighet med HD Tune Pro

Plus: Höga jämna prestanda. Låg vikt. Generös garanti.
Minus: Relativt dyr. Ingen kryptering.

Betyg: 8 av 10

SanDisk Extreme Pro SSD 480GB

Bästa pris just nu: 3993 kr