Samsung Multiroom
Tårtbit. Designen på både M3 och M7 är en kvartscirkel med rundade hörn. Bägge modellerna finns i en svart och en vit modell.

Sladdlös är som vanligt en sanning med modifikation. Strömkablar och nätverkskablar ska dras vare sig du vill eller inte, men själva kommunikationen med högtalarna är trådlös, antingen via bluetooth eller wi-fi. Precis som i det välkända konceptet från Sonos alltså.

Design

M7 och M5 bygger på samma design och funktionalitet, med en lätt böjd frontpanel och rundade hörn. Skillnaden mellan de två varianterna förutom storleken är i stort sett elementbestyckningen, och att M7:an även har en AUX-ingång. Enheterna finns i två färger, svart eller vitt, och rent visuellt ger den blanka lacken ett flott och elegant utryck utan att sticka ut. De har med andra ord potential att passa in lite var stans i hemmet.

Knapparna på enheterna är få, och det är i stort sett endast touchreglaget för volymen som syns och används. Det medföljer ingen fjärrkontroll utan tanken är att alla funktioner skall styras från den nedladdningsbara appen istället. Det finns inte ens en fysisk av/på-knapp vilket känns skumt men enheten går över i standby-läge när ingen signal tas emot.

Funktioner

Det du behöver för att få musiken att börja flöda i ditt hem är någon av enheterna M7 eller M5. Då har du en helt vanlig musikspelare som du kommunicerar med via bluetooth eller om du väljer att koppla upp den till ditt nätverk via WPS. Inga konstigheter, om än lite krångligt. Men vill du däremot utnyttja systemet till fullo och alla dess funktioner krävs förutom två av högtalarna dessutom en separat hubb (WAM250, kostar runt 500 kronor) som du ansluter till din router och som fungerar som en brygga mellan de olika högtalarna.

Ska man gå i klinch med Sonos och försöka få en bit av kakan gäller det att ha på fötterna när det gäller funktioner. Multiroom-funktionen är givetvis den viktigaste och mest spännande variabeln och enligt Samsung själva stöds upp till 16 högtalare beroende på vad din router klarar av.

Musik kan strömmas från datorer, NAS-enheter, telefoner och andra prylar i ditt hemmanätverk och anläggningen stöder formaten wav, mp3, wma, aac, ogg, alac, aiff och flac. En diger lista med andra ord. Det går även att lyssna via Internetradiokanaler samt en rad olika streamingtjänster, inklusive Spotify. Uppspelningen bryts inte vid ett eventuellt samtal, vilket är bra.

Samsung Multiroom
Högtalarna går att lägga platt på bordet, ställa på högkant med medföljande fot, eller hänga upp på väggen.

Hantering

Installationen är en barnlek, så fort hubben är ansluten till routen och appen installerad hittas högtalarna direkt vilket bekräftas av en blå lampa på högtalarens framsida. Det går att ansluta högtalaren via WPS, en blå lampa på framsidan av varje högtalare bekräftar anslutningen. Som vi nämnde inledningsvis är det lite krångligare att koppla upp enheten direkt till nätverket via WPS, så hubben känns som en vettig investering.

Systemet styrs med Samsung Multiroom App, som är kostnadsfri för både Android och IOS-enheter. Vi körde appen på en HTC One och det fungerade perfekt, både när det gällde multiroom-funktionen och lägga till och gruppera enheterna för ändamålet.

Ljudkvalitet

Vi körde filer i både mp3- och flac-format samt via Spotify och ljudbilden som målas upp av enheterna är väldigt olika: M7:an med sitt dovare ljud med en något tyngre bas men som däremot saknar en behaglig diskant – jämfört med M5:an som levererar ett krispigare och mer levande ljud fast med en bas som inte orkar hela vägen. Ingen av modellerna är några party-maskiner för höglyssning, utan får båda finna sig i mer vardagliga sysslor.

Att multiroom-lösningar är populära råder det ingen tvekan om, det kan Sonos säkerligen skriva under på. I vilken utsträckning själva funktionen används i realiteten för vi låta vara osagt, men att Samsung vill vara med i segmentet är solklart med lanseringen av M7 och M5. Funktionsmässigt finns det inget att anmärka på. Ett i dagsläget mediokert utbud av streaming-tjänster är väl det enda vi kan klaga på, men det kommer adderas nya allt eftersom. Designen är avskalad, tidsenlig och ger ett stabilt intryck.

Nej, det största frågetecknet sätter vi för ljudet. Basen är hyfsad i M7:an, men i övrigt blir det ganska grötigt och vid högre volymer nästan plågsamt att lyssna. M5:an ger en klarare och mer distinkt upplevelse i mellanregister och diskant – här är det basen som är så gott som frånvarande.

Omdöme

Pris för båda enheterna plus hubben landar på nästan 7 000 kronor och för den summan kräver vi en helt annan ljudupplevelse. Sonos kan med andra ord härska ohotat ett tag till. Tanken med Samsung Multiroom är god och Samsungs nya system är snyggt och enkelt att använda. Men med tanke på priset kräver vi betydligt bättre ljudkvalitet för att ge tummen upp.

Samsung Multiroom M5/M7
Tillverkare: Samsung, www.samsung.se
Produkttyp: Internetradio och multiroomsystem.
Anslutningar: Usb 2, lan.
Trådlöst: Dual band wifi, bluetooth, nfc.
Avkodningsformat: Aac, mp3, wav, ogg, wma, flac.
Dlna-stöd: Ja.
Systemkrav, kontrollenhet: Android 2.3.3 eller högre, IOS 5 eller högre, Mac OS X 10.0 eller högre, Windows XP eller högre.
Strömförbrukning: Cirka 15 W för M5, cirka 24 W för M7.
Storlek, M5: 34,3 x 11,3 x 16,8 cm.
Vikt, M5: 2,3 kg.
Storlek, M7: 40 × 19,3 × 13,7 cm.
Vikt, M7: 3,8 kg.
Pris: 2 700 kronor för M5, 3 500 kronor för M7.

Plus: Snygga. Lätta att använda
Minus: Ljudkvaliteten. Lite dyra.

Betyg: 3 av 5

Samsung Multiroom M5

Bästa pris just nu: 1999 kr